Enerjide çözüm ‘yenilenebilir’

Enerjide çözüm ‘yenilenebilir’

Rusya ile yaşanan gerginlik, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansınca hazırlanan “Teknik ve Ekonomik Olarak Dünyanın Yüzde 100 Yenilebilir Enerjiye Geçmesi” raporuna göre, dünyanın sürdürebilir yenilenebilir enerjiye geçmesiyle toplamda 50,5 milyon iş imkanı oluşturulacak. Böylece dünyanın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji sayesinde gerçekleşebilecek. Son olarak yenilenebilir enerji ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Bundan sonraki süreçte yenilenebilir enerji çalışmalarımızı hızlandıracağız. Binalarımızı enerji verimli hale getireceğiz. 2023 yılı yüzde 30 yenilenebilir enerji hedefimize şüphesiz ulaşacağız” dedi. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı (TÜREB) Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının zenginliğine dikkat çekti.

RÜZGAR ENERJİSİNDE ATAK ZAMANI

Son on yıldır yenilenebilir enerjinin kullanımının arttığını belirten Ataseven, 2006'da 51 MW olan rüzgar kurulu gücünün 2015 sonunda 4 bin 500 MW'a kadar çıktığını söyledi. Ataseven, bunda en büyük etkinin, devletin rüzgar için verdiği desteklerin yerli katkı ile kullanılmasıyla elde edildiğini söyledi. Rüzgar enerjisinde atağa geçme vaktinin geldiğini belirten Ataseven, "Potansiyelimiz düşünüldüğünde, sanayicilerimizin tecrübesi göz önüne alındığında, rüzgarda daha hızlı ilerleyiş mümkün görülüyor” dedi.
 
Rüzgârda pervâneler hızlandı

Rusya ile yaşanan gerginlik bir kez daha yenilene- bilir enerji kaynaklarını gündeme getirdi. 2016 yılı sonunda rüzgar kurulu gü- cünün 6 bin MW'a çıkacağı- nı öngördüklerini belirten TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yenile- nebilir enerji kurulu- mundaki yasal zorluklar kolaylaştırılırsa bundan 10 yıl sonrası için dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını söyledi.

Tedbir alınırsa bağımlılık giderilir

Rüzgâr enerjisinde, 2015 yılı temmuz verilerine göre toplamda 4.300 MW rüzgar kurulu gücüne ulaştıklarını kaydeden Mustafa Serdar Ataseven, 2015 sonunda da bu gücün 4.800 civarında olacağını söyledi. Rüzgarda nisan ayında 3.000 MW'lık yeni başvurular açıldığını belirten Ataseven, “Bu yıl 1.900 MW kadar inşa halinde rüzgar santrali var. Yatırımlar giderek artıyor. 2016 yılında bu rakama 1.000-1.200 MW daha ekleneceğini öngörüyoruz. Bugünden itibaren tedbir alınırsa 10 yıl sonrası için dışa bağımlılığımızı azaltmada gözle görülür sonuçlar elde edebiliriz” dedi. 2016 sonunda rüzgar kurulu gücünün 6 bin MW'a çıkacağı öngören Ataseven, gelecekte enerji tehditlerine maruz kalmamak için bir an önce yenilenebilir yerli kaynaklarından teşviklerle daha fazla yararlanılması gerektiğini bildirdi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.