Endonezya kuraklıkla mücadele ediyor

Endonezya kuraklıkla mücadele ediyor

Ülkede yaklaşık 4 aydır yağmur yağmazken, aşırı sıcaklar ve kuraklık hayatı olumsuz etkiliyor.

Ekvator çizgisinin üzerinde bulunan ve tropikal bir iklime sahip olan Endonezya'da son yılların en kurak yaz mevsimi yaşanıyor. Ülkede yaklaşık 4 aydır yağmur yağmazken, aşırı sıcaklar ve kuraklık hayatı olumsuz etkiliyor.

 Ülkede son 4 aydır yağmur yağmaması üzerine ülkede ağaçlar ve dereler kururken, insanlar içme suyu bulmakta zorluk çekiyor. Hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ise hayvanlarını otlatmak için ot bulamıyor. Derelerın ve su kanallarının kurumasıyla plastik atıklar ve çöpler insanların sağlığını da tehdit ediyor.
 
Endonezya Meteoroloji Sözcüsü Evi Lutfiati, AA'ya yaptığı açıklamada, bu yıl hava sıcaklığının son yılların en yüksek derecelere ulaştığını söylerken, "Normal şartlarda yaz mevsimi olmasına rağmen yağışlar her zaman olur. Ancak bu sene yaz mevsimi normalden daha sıcak geçerken, yağmur da yağmıyor. Kuraklık en çok Güney Sumatra, Lampung, Java, Bali, Nusa Tenggara bölgesinin doğusu ve batısı, Güney Sulawasi ve Güney Kalimantan bölgesinde etkili oluyor" dedi.
 
Lutfiati, yağmur mevsiminin başlayacağı kasım ayına kadar yağmur beklenmediğini belirtirken, "Su kaynaklarının kuruması nedeniyle temiz su sağlamak zorlaşıyor. Bunun yanı sıra kuruyan kanallar ve derelerdeki atıklar insanların sağlığını tehdit ediyor. Birçok bölgede pirinç üretimi ile uğraşan çiftçiler su kanallarının kuruması nedeniyle üretimde zorluk çekiyor" diye konuştu.
 
Bu sene yaz mevsiminde yağmur yağmadığını belirten Roharto Bintaro ise "4 ay olmasına rağmen hiç yağmur yağmadı. Ağaçların hepsi kurudu. Su kuyularından artık çok az su gelmeye başladı. Temiz su bulmakta zorlanıyoruz. Uzun zamandır yaz mevsimi bu kadar kurak geçmemişti" diye konuştu.
 
Ülkede yağmur ve yaz mevsimi olmak üzere iki mevsim bulunurken, insanlar yağmur sezonunda seller, yaz mevsiminde ise kuraklık ile mücadele ediyor. Endonezya'da yaz mevsimi ekim ayına kadar devam edecek.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.