En küçük süper dev karadelik keşfedildi

En küçük süper dev karadelik keşfedildi

Gökbilimciler dünyadan 340 milyon ışık yılı ötede bilinen en küçük süper dev karadeliği keşfettiklerini açıkladı. Karadeliğin kütlesi Güneş'in 50 bin katı.

RGG 118 adı verilen cüce galaksinin merkezinde, bugüne dek keşfedilen en küçük süper dev karadelik bulundu. Karadeliğin kütlesi Güneş'in 50 bin katı olsa da, kendisinden sonra gelen en küçük süper dev karadeliğin ancak yarısı kadar. RGG 118 karadeliği, Samanyolu'nun merkezinde bulunan Sagittarius A'nın ise ancak 100'de biri büyüklüğünde.

Karadeliklerin evrimi hakkında önemli bilgiler elde edeceklerini belirten Michigan Üniversitesi'nden Vivienne Baldassarew, 'en küçük karadelikleri karşılaştırarak nasıl farklı büyüklüklere eriştiklerini anlayabileceklerini' söyledi.
NASA'nın verdiği bilgiye göre, RGG 118 karadeliği Chandra X-ray Gözlemevi ve Şili'deki 6,5 metrelik Clay Teleskobu ile incelendi. RGG 118 galaksisinin merkezindeki soğuk gazların hareketi Clay Teleskobu'nnun optik ışığı ile gözlemlenirken, Chandra ile karadelikten saçılan sıcak gazlar tespit edildi.

NASA, RGG 118'deki karadeliğin birçok süper dev karadelik gibi hareket ettiğini, etrafındaki yıldızların hızının da bu bulguyu doğruladığını belirtti. Michigan Üniversitesi'nden Amy Reines, 'küçük karadeliğin çok daha büyük kuzenleri gibi hareket ettiğini, bu bulgu sayesinde karadeliklerin boyutlarından farksız olarak aynı şekilde büyüdüklerini anladıklarını' söyledi.

Gökbilimciler, RGG 118 karadeliği sayesinde Büyük Patlama'dan sadece 1 milyar yıl sonra oluşmaya başladığı düşünülen dev karadeliklerin nasıl ortaya çıktığını da anlamayı umuyor. Milyarlarca Güneş'in kütlesine sahip karadelikler, halen astrofizikteki en büyük sırlardan birini oluşturuyor.

Yeni bulgular ışığında, karadeliklerin 100 binlerce Güneş'e eşit gaz bulutlarının çökmesi veya ölen yıldızlardan oluştukları modeli değişebilir. Araştırmada yer alan Elena Gallo, "RGG 118 karadeliği sayesinde elimizdeki iki modelden hangisinin doğru olduğunu anlayabiliriz" ifadesini kullandı.

NASA ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.