Emekliye yaşa göre zam

Emekliye yaşa göre zam

Emeklilere yeni zam sistemi gündemde

Detaylar belli olmaya başladı. Zam oranında geçim durumunun yanı sıra yaşa da bakılacak. Yaşlı ve geçim sıkıntısı çeken emekliler yüzde 100 zam alabilecek...

Emekliye yaşa göre zam 10.3 milyon emekli için önemli bir çalışma masada. Emeklilerin maaş zamlarını belirleyen sistemin değiştirilmesi için düğmeye basıldı. yeni zam sistemini gündeme getirildi, çalışmaların detayları belli olmaya başladı. Edinilen bilgiye göre; her emeklinin zammı farklı olacak. Zam oranında geçim durumunun yanı sıra yaşa da bakılacak. Yaş, geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha da yukarı çekecek. Yeni sistemle yaşlı emekliye çok daha yüksek oranlı maaş artışı yapılmasının önü açılacak. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler, en yüksek zammı alacak. Buna karşılık halen çalışma çağında olan veya halen çalışan emeklilere daha stabil oranda zamlar verilecek. 

GENÇ EMEKLİYE DAHA AZ 

Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin maaşında yüzde 100 artış yapılabilecek. Yaşlılık zamlarında sistem kademe kademe aşağıya çekilecek. Örneğin; hem geçim hem de yaşlılık kaynaklı bakım sıkıntısı çeken 75-80 yaş arasındaki emeklilere, 80 yaş üzerine yapılacak zamdan biraz daha az ama yine de 50 yaş emekli zam oranından çok daha yüksek zam verilmesinin yolu açılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2013 yılı verilerine göre; 80 yaş ve üzerinde 740 bin 796 emekli bulunuyor. Hem yaşa hem geçim durumuna bakılacak yeni sisteme göre, bu emeklilerin bir kısmı yüzde 100 zam alabilecek.

MİRASÇIYA ASIL MAAŞ 

Yaşlı emeklinin vefatı halinde yüksek ücreti varislerine kalmayacak. Varislerin alacağı emekli maaşı eski sistemde hesaplanan 'asıl maaş' ile sınırlı olacak. Bu yolla yaşlılıktan kaynaklanan yüksek maaşlar genç emeklilere geçmemiş olacak.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.