Elma fiyatlarında artış bekleniyor

Elma fiyatlarında artış bekleniyor

Türkiye'nin en önemli elma yetiştirildiği Karaman'da meydana gelen don ve dolu sebebiyle bu yıl elma fiyatlarının artması bekleniyor

  Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Karaman'da meydana gelen don ve ardından gelen dolu nedeniyle rekoltenin düştüğü, bu durumun elma fiyatlarını artıracağı belirtildi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman'da yıllık ortalama 500 bin ton elma üretildiğini söyledi. Kentin, Isparta'dan sonra elma üretiminde ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Muğlu, ancak geçen yıl meydana gelen don nedeniyle elma üretiminde düşüş beklediklerini dile getirdi.

Elma fiyatlarını don ve dolu etkileyecek

Don ve arkasından gelen dolu felaketi nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını vurgulayan Muğlu, şöyle konuştu:

"Felaketlerden dolayı Karaman'da 2 yıldır elmada istenen rekolteyi yakalayamıyoruz. Normal şartlarda Karaman'da elma rekoltesi 550 bin ila 600 bin ton arasında olmalı. Fakat bu rakamı 2 yılda yakalayamadık. Geçen yıl üretici zarar etmesine rağmen hiç destek alamadı. Bu yıl ise hükümetimizden il olarak toplam 10 milyon lira destek aldık. Yeterli değil ama ilaç parasını karşıladı."

Elma az ama daha kaliteli

Muğlu, bu yıl elmanın az olmasına rağmen ürünün kaliteli olduğuna işaret etti.

Hasadın henüz yeni başladığını aktaran Muğlu, şunları kaydetti:

"Elmada rekolte beklentimiz 250-300 bin ton. Düşük rekolte fiyatlara yansıyacak. Üreticinin elmayı bekletme gibi bir alternatifi yok. Tüccar, bahçede elmanın kilosunu 75 kuruş ila 1 liradan alıyor.

Elmanın kışın normalde tüketiciye 2 ila 3 liradan ulaşması lazım. Fakat kaliteli elmanın kilosu kışın markette 5 liradan aşağı olmaz. Bizim derdimiz; üreticinin hak ettiği fiyattan elmasını satması, tüketicinin de normal fiyattan ürüne ulaşabilmesi. Bu fark tüccardan, aracıdan başkasına yaramıyor."

Lisanslı depoculukla üretici korunacak

Karaman'da elmacılığın sürekli geliştiğini, üreticilerin modern teknoloji ve büyük yatırımlarla elma bahçeleri oluşturduğunu anlatan Muğlu, "Fakat pazarlama sıkıntısı var. Elmamızın ihraç edilmesi lazım. Ziraat odası olarak örnek olmak amacıyla, lisanslı depoculuk alanında girişim başlattık. Bu sayede elma ticareti kolaylaşacak. Üretici, tüccara ezdirilmeyecek" diye konuştu.

Muğlu, lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesiyle Karaman'da elma borsasının da kendiliğinden oluşmasını beklediklerini bildirdi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.