Elif okudum ötürü

Nasıl elbise eskirse iman da öyle eskir, yıpranır.

İmanınızı kelime-i tevhitle yenileyin, buyurur Cihan Peygamberi. Kalbinize saykal vurun bütün nebilerin dilinde ebedileşen o en faziletli sözle. Rabbinizin, yere göğe sığmadım, mümin kulumun kalbine sığdım, buyurarak şereflendirdiği kalp denen ilahi mabedinizi O'ndan başkasına, O'nun uğruna olanlar dışında herkese ve her şeye kapalı tutun, kelime-i tevhidi bütün mertebeleriyle yaşamaya çalışarak.

Ruhunuzun en mahrem yerlerine kadar sinsin o mübarek kelime. Kanatlandırsın ruhunuzu, Rahmana doğru. Bitmeyen yolun yolcusu olun "kurb" üveyikleri gibi. Aşkınız, iştiyakınız yetişmeye çalışsın hızınıza. Doyma nedir bilmeyin, "Daha yok mu" deyin içinize oluk oluk varitler akarken. İmanınız, marifete, marifetiniz muhabbete dönüşsün durmadan yenilenen hallerde, makamlarda; halin makama, gölgenin asla dönüştüğü demlerde, mertebelerde.

Mahiyetinizin bütünüyle sürdürün yolculuğunuzu bir de. Nefsiniz, duygularınız da eşlik etsinler kalbinize, ruhunuza, benliğinize. "Ene" yırtılarak "Hu" görünsün sizde de. Secdenizde Allah tecelli etsin Nebiler Sultanı'nın secdesinde olduğu gibi. Rabbinizin teveccühüyle beka bulsun amellerinizin, ibadetlerinizin tümü. Elleriniz yere inmeden daha kabul cevabı yetişsin dualarınıza, yakarışlarınıza. "Rıza" peylesin durmadan ihlâsınız. Emir, murat, meşiet dairelerinin bütününe uygun düşsün edebiniz, ahlakınız, davranışlarınız.

Çağrınızı zinde tutarak kelime-i tevhide, yenileyin imanınızı ayrıca. En yüce hakikate, en değerli aidiyete çağrın insanları. Allah'tan başka ilah olmadığı, Hz. Muhammed Mustafa'nın O'nun kulu ve Resulü olduğu şuuruyla mayalayın bireysel ve toplumsal hayatınızın bütün katmanlarını. Fethiniz büyüdüğü, o nispetle de dünyevileştiği sırada siz bütün gücünüzle uhrevileşin ki dengeyi korusun çağrınız. Davetiniz, Peygamber davetinin izinde iz sürsün ki, istikamette bulunduğunuzdan emin olabilesiniz.

Yeni insanlara ulaşarak yenileyin kendinizi metafizik geriliminizi artırma ve koruma adına. İrşadınızın, tebliğinizin yönünü sizdeki hakikatleri duymaya hazır ve muhtaç milyonlara, milyarlara yönlendirin, başkasının eksiğiyle, yanlışıyla uğraşmak gibi, kalbi karartıcı, ruhu pörsütücü kısır döngülere hapsolmak yerine. Maksattaki birlikteliği fıtri ve yeterli görün, onu yapılandırmaya çalışın çalışmalarınızda. Mesleğim doğrudur hatta en doğrudur deyin, fakat sadece benim mesleğim, benim meşrebim doğrudur demeyin sakın bağnazca. Hedef kitleyi dışta arayın kendinize, onları eğitin, onları şekillendirin imanınızın varidatıyla.

Birbirinizin isabetli tecrübelerinden istifade edin deneme-yanılma öğretileriyle vakit kaybetmektense. Lüzumsuz rekabetin harcamalarıyla israf etmeyin, telef etmeyin Rabbinizin size olan hususi ihsanlarını. Onda olan bende de olsun ya da daha kötüsü bende olsun ama başkasında olmasın gibi hasisliklere düşüp zaafa uğratmayın ilahi taksime, ilahi taktire olan, olması gereken imanınızı, itimadınızı çağrınızın kurumsallaşma süreçlerinde. "Tama"ya, açgözlülüğe kilitlenmeyin bir de hayırda yarış zannedip de.

"Tama"nın kendisi de kelimenin yapısı gibi boştur, der Gavs-ı Azam Abdulkadir-i Geylani Hazretleri. Arapça yazılışında "tı-mim-ayın"dan oluşur bu kelime çünkü. Üçünün de içi boştur bu harflerin. "Tama"nın tamamı da boştur o zaman. Öyle olmak, öyle yaşamak da boştur.

Elif ötürü "O" okunur. İman "O" okundukça yenilenir, "O" okundukça korunur...
Bugün
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.