Elektrikli 'uçabilen' feribot geliştirildi

Elektrikli 'uçabilen' feribot geliştirildi

Boundary Layer Technologies adlı girişim, sıfır emisyon salınımına sahip feribotu ELECTRA’yı tanıttı

Sıfır emisyonlu kargo gemilerinde uzmanlaşmış bir şirket olan Boundary Layer Technologies, denizin üzerinde uçabilen feribotu ELECTRA’yı tanıttı. Hem yüzebilen hem de 'uçabilen' ELECTRA’nın ismi, Yunan mitolojisindeki aynı isimli karakterden geliyor.

Şirketin tescilli hidrofil teknolojisi ve bölmeli tahrik sistemi sayesinde ELECTRA, iki kat daha az sürtünmeye maruz kalıyor. Feribot, gideceği yere yüzmek yerine isterse 'uçarak' da gidebiliyor.

Posta'nın aktardığına göre, Boundary Layer Technologies’in CEO’su Ed Kearney, ELECTRA’nın, tek bir şarjla sırasıyla 40 ve 100 deniz mili hızda çalışabildiğini söyledi. Şirkete göre 100 deniz mili, ABD’deki banliyö feribot rotalarının yüzde 90'ından fazlasını veya Yunanistan bölgesindeki feribot rotalarının yüzde 48'ini kapsayacak yeterlilikte.

2024'te ABD, İskandinavya ve Akdeniz’de kullanılacak

Uçabilen feribot, güverte altına monte edilmiş ve sadece 3 saat içerisinde tamamen şarj olabilen 9.000 kWh’lik bataryaya sahip. Ayrıca pilli olması sayesinde, taşıyabileceği 150 yolcu için kabin gürültüsü, geleneksel fosil yakıtlı gemilere kıyasla 20 desibele kadar önemli ölçüde azaltılacak.

Çalışırken hiç duman üretmeyen ELECTRA, endüstrinin karbon ayak izini azaltma konusunda da yardımcı olacak. ELECTRA’dan bağımsız olarak Boundary Layer Technologies, asıl amaçlarının GHG emisyonlarını küresel çapta en az yüzde 1 oranında azaltmak olduğunu aktardı.

Henüz bir konsept tasarım olan ELECTRA’nın ilk gemilerinin, 2024’ün başlarında ABD, İskandinavya ve Akdeniz’de faaliyet göstermeye başlaması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.