El-Halil sakini Filistinliler, Yahudilerin taşlı saldırılarından endişeli

El-Halil sakini Filistinliler, Yahudilerin taşlı saldırılarından endişeli

Yahudi yerleşimcileri bıçaklama girişiminde bulundukları gerekçesiyle geçen cumartesi biri genç kız 3 Filistinlinin öldürüldüğü Batı Şeria'nın El-Halil kenti sakinleri hergün ölüm korkusuyla yaşıyor.

Yaklaşık 400 Yahudi yerleşimcinin bin 500 İsrail askerinin koruması altında yaşadığı El-Halil'deki eski beldede geçtiğimiz senelerde yerleşimciler ile askerlerin saldırıları nedeniyle yaklaşık bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Eski belde sakinlerinden Kayid Da'na geçen pazar günü Yahudilerin evine taşla saldırdığını belirterek atılan taşlar nedeniyle aile fertlerinden ikisinin yaralandığını belirtti.

Evinin sürekli olarak bu tür saldırılara maruz kaldığını söyleyen Da'na, "Bu seferki saldırı çok büyüktü. Filistinlilerin yardımı olmasaydı bizi canlı canlı öldürmüşlerdi. Evimizde ya da sokakta Yahudilerin bize taşla saldırmasından korkuyoruz" dedi.

"El-Halil'de her gün Filistinlilerin 'bıçaklama girişimi' bahanesiyle infaz edilmesini beklediklerini" kaydeden Yerleşim İnşaatına Karşı Gençlik Hareketi Koordinatörü İsa Amr, kendisinin de aynı gerekçeyle 3 saat boyunca alıkonulduğunu, kendisine fiziksel ve sözlü tacizde bulunulduğunu ifade etti.

"İsrail askerleri cesedin yanına bıçak koydu"

Geçen hafta başında El-Halil'de Fadl El-Kavasimi isimli Filistinli gencin öldürülmesini örnek veren Amr, "Kavasimi kendisini bıçaklamaya çalıştığını iddia eden silahlı bir yerleşimci tarafından öldürüldü. Ama bizim yayınladığımız video görüntülerinde bıçağı cesedin yanına koyanın İsrail askerleri olduğu görülüyor" diye konuştu.

Filistinli aktivist Salah el-Havaca da El-Halil'de yaşananların yerleşimciler ve İsrail askerleri tarafından uygulanan organize bir suç olduğunu kaydederek, "El-Halil'deki Filistinliler de en az Kudüstekiler kadar tehlikeye maruz kalıyor. İsrail toprakları gasp ediyor, tarihi yer ve yapıları Yahudileştiriyor, insanları öldürüyor" ifadesini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ay başından bu yana İsrail güçleri tarafından en küçüğü 16 aylık, en büyüğü de 17 yaşında olmak üzere 10'u çocuk, 45 Filistinlinin vurularak öldürüldüğü, bir kişinin de hapishanede tıbbi ihmal sebebiyle hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.