Ekvador Assange’ı niye teslim etti

Ekvador Assange’ı niye teslim etti

Gizli belgeleri sızdıran WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın 7 yıldır sığınmacı olarak kaldığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkarılması ve İngiliz polisine teslim edilmesinin yankıları sürüyor.

Amerikan Washington Post gazetesine göre ABD ile daha yakın ilişki kurmak isteyen Ekvador yönetimi, siyasi bir kumar oynayarak Assange’ı teslim etme kararı aldı. Assange, 2012 yılında İsveç’te iki kadına tecavüzle suçlandığı davayla ilgili olarak aranırken ABD ile ilgili gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle bu ülkeye teslim edilebileceği endişesiyle büyükelçiliğe sığınmıştı. 

O zaman Ekvador’da devlet başkanı ABD ile gerilimli bir ilişki yaşayan solcu Rafael Correa’ydı. Ekvador’un siyasi sığınma vermesiyle ilişkiler daha da limonileşti. 2014’te Ekvador’dan ABD’ye 10.87 milyar dolar olan ihracat 2015 yılında 7.47 milyar dolara düştü. Petrol gelirlerindeki düşüş de Ekvador ekonomisini vurdu. W.P.’a göre 17 milyon nüfuslu ülkede Assange’a olan sempati giderek azalırken ‘siyasi bir yük’ olarak görülmeye başlandı. 

2017 yılında iktidara gelen Devlet Başkanı Lenin Moreno, ABD ile ilişkileri düzeltmeye çalışırken Assange’ın teslim edilmesine karar verildi.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.