Einstein'ın Allah'ı inkar eden mektubu rekor fiyatla satıldı

Einstein'ın Allah'ı inkar eden mektubu rekor fiyatla satıldı

Fizikçinin Almanca kaleme aldığı ve filozof Eric Gutkind'e gönderdiği el yazması mektup için ön görülen fiyat 1 ila 1,5 milyon dolardı.

Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1954 yılında yazdığı ve Tanrı'nın varlığını reddettiği mektup açık artırmada rekor kırarak 2,89 milyon dolara (yaklaşık 15,5 milyon TL) satıldı.

Fizikçinin Almanca kaleme aldığı ve filozof Eric Gutkind'e gönderdiği el yazması mektup için ön görülen fiyat 1 ila 1,5 milyon dolardı.

Ölümünden bir yıl önce Princeton Üniversitesi'nde yazdığı yazıda Einstein, toplam bir buçuk sayfa olan açıklamalarda şu ifadelerini kullandı:

"Tanrı kelimesi benim için insanların zafiyetinin göstergesi ve sonucundan başka bir şey değil, İncil ise kutsal ama yine de oldukça ilkel hikayeler derlemesidir. [...] Ne kadar incelikli olursa olsun hiçbir açıklama fikrimi değiştirmeyecektir."

'Musevilik ilkel bir batıl inançtır'

Yahudi asıllı olduğu için Hitler döneminde Almanya'dan kaçmak zorunda kalan Einstein, Musevilik hakkında da sert eleştirilerde bulundu.

Fizikçi mektubunda şu şekilde yazdı:

"Benim için Musevilik, tüm diğer dinler gibi, ilkel bir batıl inancın vücut bulmuş hali. Benim de gurur duyarak dahil olduğum Yahudiliği ve destek aldığım bu anlayışı diğer halklardan ayıran bir yücelik yok."

"Benim tecrübelerimde gördüğüm kadarıyla onları diğer insan gruplarından ayıran bir şey yok, her ne kadar kudretsiz olmalarından dolayı aşırılıklardan korunmuş olsalar da. Yoksa onlarda 'seçilmişlik' emareleri görmedim."

Einstein'ın kaleme aldığı mektuplar daha önce de ilgi görerek yüksek fiyatlara satılmıştı. Fizikçinin, Amerikan Başkanı Franklin D. Roosevelt'e 1939'da yazdığı ve Almanya'nın atom bombası projelerinden bahsettiği mektup, 2002 yılında bir açık artırmada 2,1 milyon dolara alıcı bulmuştu. 

Euronews

247978.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum