Ehliyetini değiştiren 415 lira kâra geçecek

Ehliyetini değiştiren 415 lira kâra geçecek

Uluslararası sürücü belgesi niteliğinde değer görecek yeni ehliyetler sayesinde "beynelmilel ehliyet" almaya gerek kalmayacak.

Yılbaşında yürürlüğe girecek Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, sürücü kursları ve ehliyeti bulunan ya da bu belgeyi edinmek isteyen kişiler için pek çok yeni uygulamayı içeriyor.

Buna göre, sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan bir kursiyer, iki yıl süreyle stajyer sayılacak. Bu iki yılda hakkı olan 75 ceza puanını doldurması halinde stajyer sürücünün geçici ehliyeti iptal edilecek ve yeniden kursa müracaat etmesi gerekecek.

Yeni yönetmelikle verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükselecek. Otomobil, motosiklet gibi araçlar için ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi motorlu taşıtlar içinse 5 yılda bir sağlık raporuyla kişinin durumunun uygun görülmesi halinde değiştirilecek. Türkiye'de 24 milyonun üzerindeki ehliyet, 1 Ocak 2016'dan itibaren yenilenecek.

Edirne Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre yeni ehliyetler uluslararası sürücü belgesinde değer görecek ve uluslararası sürücü belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanılabilecek. Bu nedenle özellikle Yunanistan'ın Türkiye'den çıkışlarda istediği belgeler arasında bulunan "Beynelmilel sürücü belgesi" almaya gerek kalmayacak.

"Beynelminel şoför ehliyeti" Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 1 yıllığına harç ve KDV dahil 415 liradan veriliyor. Yenilemek isteyenlerden ise 224,20 lira ücret talep ediliyor.

Edirne Emniyet Müdürlüğü, yeni ehliyetin uluslararası sürücü belgesi sayılacağını bildirmiş, yeni tip sürücü belgeleriyle vatandaşların uluslararası sürücü belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanabileceğini açıklamıştı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.