Egzamadan korunmak için neler yapılmalı?

Egzamadan korunmak için neler yapılmalı?

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın en sık karşılaşılan deri hastalıklarının başında egzamanın geldiğini söyledi.

Havanın soğumasıyla cildin açıkta kalan yerlerinin kuruduğunu, özellikle rüzgarda bu durumun daha fazla yaşandığını anlatan Borlu, soğuk havanın, tahrişe ve alerjik nedenlere bağlı egzamaları artırdığını belirtti.

Egzamanın vücutta daha çok el, yüz, kol gibi gibi herkesin görebileceği yerlerde oluştuğunu ve şekil olarak da insanları rahatsız edici yapıda bulunduğunu dile getiren Borlu, şunları kaydetti:

"Soğuk hava ve rüzgar gibi birtakım faktörler, cildin bir anlamda tampon bölgesi deriyi kurutup aşındırarak gözle görülemeyecek çatlaklar oluşturur. Tahriş edici deterjan, sabun veya başka kimyasallar, bu çatlaklardan vücuda girerek egzamaya neden olur. Cildin en üst tabakası konumundaki deri, çimentolu ve taşlı yapıya benzetilebilir. Kurumayla çimentonun azalıp taşların arasının açılması gibi deride de aynı olay gerçekleşiyor. Deriye temas eden kimyasallar bu çatlaklardan içeri girerek hücre ölümüne yol açtığından, deride egzama belirtileri olarak bilinen kızarıklık, kaşıntı, şişme, yanma, ağrı, iğnelenme gibi durumlar ortaya çıkıyor."

Özellikle soba ve kaloriferlerin neden olduğu hava kirliliği ile egzoz dumanının da derinin üzerinde görünmeyen bir tabaka oluşturduğunu bildiren Borlu, bunun, derideki çatlaklardan sızdığını belirtti. Borlu, bu durumun da deride egzama, sivilce gibi sorunların görülme sıklığını artırdığını ifade etti.

- "El ve yüz temizliğine dikkat edilmeli"

Egzamadan korunmak için soğuğa karşı tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Borlu, özellikle açıkta kalan bölgelerin rüzgarla temasının önlenmesini tavsiye etti.

Bunun yanı sıra el ve yüz temizliğine dikkat edilmesiyle egzama başta olmak üzere birçok deri hastalığının önüne geçileceğini dile getiren Borlu, şunları söyledi:

"Soğuk havada mutlaka eldiven ve atkı kullanılmalıdır. Bu sayede rüzgarın direkt cilde temasının önüne geçilecektir. Akşam eve gidildiğinde kesinlikle cildin temizlenmesi gerekiyor. Derideki kuruluğun önüne geçebilmek için de yatmadan veya dışarıya çıkmadan önce nemlendirici kullanılmalıdır. Soğuk ve derideki kuruluğun önüne geçilebilmesi durumunda, tahriş ve alerjiye bağlı egzama da ciddi anlamda azaltılmış olur. Koruma tabakası deriyi kışın güçlendirmeli ve tahriş olmasına müsaade etmemeliyiz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.