Eğitime dair…

Özgürleştirmezseniz aptallaştırırsınız. Eğitim özgür olmalı, özgür düşünebilen ve bunları dile getirebilen fertler yetiştirmeli. Aksi takdirde yetişen neslin zekâsı bir diğer zekânın tahakkümüne girer.

***

Kur’an herkesin kapasitesi ölçüsünde kişiyi sorumlu tutar. Biz ise her öğrenciyi aynı seviyede olduğunu varsayıyor ve ona tek tip bir eğitim veriyoruz. Ve sonra da her öğrenciden aynı şeyleri istiyoruz. Örneğin liseye, üniversiteye giriş sınavları. Onun için herkesin istidatları göz önünde bulundurulmalı. Eğitim yetenekleri önceleyen bir yapıya bürünmeli.

***

Bir gün Hz. Muhammed’e (sav) bir adam gelerek,

-Ya Resulallah! Bana öyle bir kelime öğret ki onunla hayat boyu yaşayabileyim. Yalnız fazla olmasın, unuturum! der.

Hz. Muhammed de (sav) “Öfkelenme!” diye cevap verir.

Çok harika bir cevap. Aslında birçok şeyi de çözüyor. Eğitimde öfke olmaz. Sabır gereklidir. Çocuklarımıza öfke kontrolünü de sabırla öğretmeliyiz. Öfkelenmeden problemleri çözmek en akıllıca yoldur. Bu herkes için geçerlidir. Bu şekilde bu hadisin manası da yaşanmış olur.

***

İnsanın aklının yanında ruhunu da eğitmek gerekir. İnsan sadece bu dünya için yaratılmamış ki bu dünyaya ait eğitim yeterli olsun. Hem bu dünyaya hem de diğerine ait eğitimlerin birlikte ve dengeli verilmesi gerekmektedir. Tüm problemlerin kaynağının da materyalist bir eğitim anlayışı olduğu unutulmamalıdır.

***

Çocuklar kendilerine güven duyacakları şekilde yetiştirilmelidir. Burada önemli olan güvenlerinin kaynağının doğru verilmesidir. Beşeri hiçbir şey o güveni sağlayamaz. Eğer çocuklarımızın gerçekten bu şekilde yetiştirmek istiyorsak imanlarını kuvvetlendirici eğitim yolunu denemeliyiz. İman kuvveti insanın ilk önce kendisine sonrasında da Yaratıcısına güvenmeyi getirir. O zaman siz bile şaşırırsınız çocuğunuzun kâinata nasıl meydan okuduğuna.

***

Çocukların yetişmesinde örnekle eğitim metodu çok önemlidir. Çocuklarımızın örnek şahsiyetlere ihtiyacı vardır. Çeşitli özellikleriyle öne çıkmış şahsiyetleri yeri gelince çocuklarımızın önüne koymalıyız. Çocuklarımızın esas tanımaları gereken, gurur tablomuz olan şahsiyetlerin yerine ne idüğü belirsiz ve çocuğun hayatına eksilerden başka hiçbir şey katmayan kişileri örnek almaları hiç de iyiye işaret değildir.

***

Aslında yazılacak daha çok şey var. Bu yazılanlarda bazılarını geniş olarak daha önce ele alınmıştı. Bunlar sadece okulların açılmasına az kala kısa hatırlatmalar niteliğinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.