Eğitim için ABD'yi tercih eden öğrenci sayısı iki yıldır düşüyor

Eğitim için ABD'yi tercih eden öğrenci sayısı iki yıldır düşüyor

2017-18 yılında ABD'ye giden yabancı öğrenci sayısıyla ilgili veriler paylaşıldı

Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) okumak için yurt dışından gelen öğrencilerin sayısı üst üste iki yıl azaldı. Bunun en büyük sebebinin Başkan Trump yönetiminin yabancı öğrenci alımını sıkılaştırmaya yönelik yaptığı düzenlemeler olduğu belirtildi.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü (Institute of International Education- IIE), 2017-18 yılında ABD'ye giden yabancı öğrenci sayısıyla ilgili verileri paylaştı. İstatistiklere göre geçen seneye oranla yabancı öğrencilerde yüzde 6.6 oranında azalma görüldü. 2016-17 eğitim öğretim yılındaysa bu düşüş yüzde 3.3 oldu.

IIE Başkanı Allan Goodman, ABD Doları'nın diğer para birimlerine karşı yüksek kurda seyretmesi, ülkede silahlı saldırılar yaşanması gibi unsurların bu düşüşe etki ettiğini belirtiyor. Ancak uzmanlar Trump yönetimi tarafından vize işlemlerinin zorlaştırılması ve göçmenlik politikasının sıkılaştırılması gibi etmenlerin öğrenci sayısının azalmasında çok daha etkili olduğunu söylüyor.

Allan Goodman ayrıca diğer ülkelerde eğitimle ilgili rekabetin arttığını ve öğrencilerin artık kaliteli eğitimle alakalı daha fazla seçeneğinin olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmaya göre 11 Eylül 2001'de meydana gelen terör saldırıları sonrası da yabancı öğrenci oranında benzer düşüşler yaşanmış.

Çin, Hindistan ve Güney Koreli öğrenciler ilk 3'te

ABD'ye en çok Çin, Hindistan ve Güney Kore'den öğrenciler geliyor. Bu öğrencilerin oranı, toplam yabancı öğrenci sayısının yüzde 56.1'ini oluşturuyor. Ayrıca Suudi Arabistan'dan gelen öğrencilerin sayısı da oldukça fazla.

Yabancı öğrenciler, ABD'de bulunan üniversiteler için önemli bir gelir kaynağı durumunda. Zira okulların aldığı geleneksel devlet yardımları baskı altında. Bunun yanında yabancı öğrencilerin çoğu tam burs almak için gerekli şartları yerine getiremediği için okul ücretlerinin tamamına yakınını kendileri ödüyor. 

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.