Ecevit'in Ayasofya'da namaz tepkisi ve Holywood'a 'özel izin'

Ecevit'in Ayasofya'da namaz tepkisi ve Holywood'a 'özel izin'

Bizimkilere Ayasofya ve namaz kelimesini beraber kullanmayın da ne yaparsanız yapın!

Ahmet Bilgi-RİSALEHABER

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in aynı zamanda akrabası olan Libya Büyükelçisinin Ayasofya'da namaz kılma arzusunu geri çevirdiği ortaya çıktı.

Tarihçi Murat Bardakçı, Ecevit’in büyük dedesinin Libyalı olduğunu söyledi. HaberTürk'teki yazısında Ecevit'in Libya ile akrabalık ilişkisini şöyle anlattı:

Ecevit'in kökeni Libya'da

"Bülent Ecevit’in annesi ressam Nazlı Ecevit’in Libya ile akrabalığı vardı, Nazlı Hanım’ın annesi Adviye Hanım, bir ara Sultan Abdülhamid’in yaverliğini yapan ve aslen Libyalı olan Ali Kırat Paşa’nın kızıydı. Dolayısıyla, Paşa’nın soyundan gelen Sadeddin Buşveyr ile Ecevit kuzen oluyorlardı, ihtilálin gerçek lideri Albay Muammer el Kaddafi, Ecevit’in 1974’teki başbakanlığından sonra Buşveyr’i Türkiye’ye büyükelçi olarak göndermişti."

Bardakçı, Ecevit'in akrabası ve aynı zamanda Libya büyükelçisinin namaz talebini nasıl geri çevirdiğini şöyle anlatıyor:

Kaddafi, ben başbakan olduğumda onu Ankara’ya büyükelçi olarak gönderdi

"Benim, Libya ile bir akrabalık ilişim vardır. ...Abdülhamid döneminde, Abdülhamid’in başyaveri konumundaki kişi bizim akrabamızdı: Libyalı Ali Kırat Paşa. O şekilde, Libya ile bir ilişkimiz oluyor.

"Bir akrabamız da, Albay Sadeddin Abuşvereb’di (Ecevit, Sadeddin Buşveyr’in ismini böyle teláffuz ediyor). ...Kaddafi, ben başbakan olduğumda onu hemen Ankara’ya büyükelçi olarak gönderdi. Bölge ile ilişkilere zaten büyük önem veriyordum. Libya ile sıcak bir ilişkimiz oldu. Sosyal yapısı falan da çok farklıydı. Meselá akrabalarım vardı orada, onları ziyarete gittiğimde çok şaşırdım. Sanki İstanbullu, laik yapılı genç hanımlardı. Türk Pop Müziği falan çalıyorlardı. Bize çok yakın durumdaydılar.

'Bir günlüğüne Ayasofya’yı açın, ben gelip namaz kılacağım’

Sadeddin Abuşvereb, bizde bu şekilde büyükelçilik yaptı. Sonra bildiğim kadar, burada bir de ev yaptırdı ama ona erişemedim, çünki araya 12 Eylül dönemi girdi. Ben, başbakanlıktan ayrılmadan iki yıl önce, Abuşvereb bana bir mesaj gönderdi. 'Bir günlüğüne Ayasofya’yı açın, ben gelip namaz kılacağım’ dedi. Ben tabii ’Olmaz’ dedim, ondan sonra bir daha görüşemedik. Böyle ilginç bir macera..."

Holywood'a özel izin var namaza yok!

Bir kaç gündür Türkiye'de olan iki Holywood yıldızı önceki gün Ayasofya'yı "özel bir izin" ile gezdi. 

Evliliklerinin 20’nci yılını dünya turu yaparak kutlayan Michael Douglas ile Catherine Zeta Jones önceki akşam özel izinle Ayasofya turu yaptı. Ünlü çift, 20 kişilik grupla yaklaşık bir saat Ayasofya’da kaldı.

Söz konusu Ayasofya'yı gezmek olunca "özel izin" verilmesi normal karşılanıyor. Ama "namaz" olunca Başbakanın akrabası bile olsanız bütün duvarlar örülüyor.

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum