e-ticaretin paydaşları Maliye'ye düzenli bilgi aktaracak

e-ticaretin paydaşları Maliye'ye düzenli bilgi aktaracak

Maliye Bakanlığının konuya ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mal veya hizmetlerin alımı satımına aracılık etmek üzere internet ortamındaki hizmet sağlayıcıları ve ticari amaçlı reklam verilmesine aracılık edenler ile kargo ve lojistik işletmecilerine, verdikleri hizmetlerine ilişkin bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) iletme zorunluluğu getirildi.

Buna göre, mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında hizmet veren aracı hizmet sağlayıcıları, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak elektronik ortamda GİB'in sistemine iletecek.

Söz konusu hizmet sağlayıcıları, GİB'in sistemine, aracılık hizmetinin sağlandığı internet adres veya adreslerini, aracılık hizmeti verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, kimlik numarası/vergi kimlik numarası bilgileri ile iş yeri adres bilgilerini ve aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat tutarı ve tarihini bildirecek.

İnternet üzerinden yapılan satış ve kiralama işlemlerine ait ödemelerle ilgili olarak Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bankalardan, Başkanlık sistemine elektronik ortamda periyodik veri aktarımı yapılacak.

Aynı şekilde, internet ortamında ticari amaçlı reklam hizmetlerinin verilmesine aracılık edenler ve M1, M2 ve M3 yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecileri de takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde verdikleri hizmetlere ilişkin olarak tebliğde belirtilen bilgileri Başkanlık sistemine iletecek.

Sürekli bilgi verme zorunluluğu getirilen mükellef gruplarının vermesi gereken bilgilere ilişkin veri format ve standardı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) aracılığıyla duyurulacak. Veriler, bu sistem üzerinden Başkanlığa iletilecek. Zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin, ilk veri iletim tarihinden önce BTRANS başvurularını tamamlamaları gerekecek.

Zorunluluk getirilen mükellefler, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin zorunluluk kapsamında istenen bilgileri hazırlamaya başlayacak ve takip eden aydan itibaren gönderecek.

- e-Arşiv uygulaması

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 5 milyon lira ve üzerinde olan mükelleflere, "e-Arşiv uygulaması"na geçme zorunluluğu getirildi.

Söz konusu mükellefler, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak, e-Arşiv uygulamasına geçmek zorunda olacak.

- Sorumluluk ve cezai sonuçlar

Bilgi verme zorunluluğu getirilen mükellefler, Başkanlık sistemine iletmekle yükümlü oldukları bilgileri Vergi Usul Kanununun defter, kayıt ve belgeler için öngördüğü muhafaza süreleri içerisinde elektronik ortamda saklamak ve istenildiğinde elektronik araçlar ve ortamlar vasıtası ile ibraz etmekle yükümlü olacak.

Bilgi verme zorunluluğu getirilen mükellefler, BTRANS'a gönderdikleri bilgilerin doğruluğundan sorumlu olup, istenilen bilgileri Başkanlığın belirlemiş olduğu format, standart ve iletim yöntemine uygun olarak iletecek.

Başkanlıkça belirlenen format, standart ve iletim yöntemi dışında gönderilen bilgi ve belgeler kabul edilmeyecek ve gönderilmemiş sayılacak.

Tebliğ ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında, işledikleri fiillere göre, Vergi Usul Kanununda yazılı cezalar tatbik edilecek.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.