E-ticaret'e ağırlık veren firmalar kazanacak

E-ticaret'e ağırlık veren firmalar kazanacak

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği, E-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların beşte birinin artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yaptığını ve buna uygun yatırımlar yapan e-ticaret şirketlerinin çok hızlı büyüyeceğini açıkladı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, Türkiye'de hem girişimcilerin hem de tüketicilerin gözdesi haline gelen e-ticaret sektörü her sene yüzde 50'nin üzerinde büyüme kaydederken, e-ticaret sitelerinin sayısı da hızla arttığı belirtildi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, "E-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların beşte birinin artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mobil cihazlarından internete bağlanmayı öğrenenler arasında e-ticaret çok önemli bir işlev" dedi.
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun yaptığı yazılı açıklamayla, mobil cihazların e-ticaretteki yerini ve e-ticaret şirketlerinin mobil teknolojilerden daha iyi yararlanmaları için neler yapmaları gerektiğini açıkladı.
Açıklamada yer alan bilgilere göre Türkiye'de hem girişimcilerin hem de tüketicilerin gözdesi haline gelen e-ticaret sektörü her sene yüzde 50'nin üzerinde büyüme kaydederken, e-ticaret sitelerinin sayısı da hızla artıyor.
Araştırma verilerine göre Türkiye'de 30 milyonun üzerinde internet bağlantısı olan cep telefonu bulunduğu belirtilen ve bu rakamın yıllık artış oranının ise yaklaşık yüzde 35 civarında olduğu kaydedilen açıklamaya göre, internet bağlantılı cep telefonuna sahip kitlenin yarısı ayda 250 MB ve üzerinde internet kullanıyor.

Orhun, "Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. E-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların beşte birinin artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mobil cihazlarından internete bağlanmayı öğrenenler arasında e-ticaret çok önemli bir işlev" ifadelerini kullandı.

2013 yılında ilk ölçümlendiğinde pazar hacminin 14 milyar lira olarak belirlendiğine ve Türkiye e-ticaret sektörünün 2014 yılında yüzde 35 büyüyerek 18,9 milyar liraya çıktığına işaret eden Orhun şunları kaydetti:

"Bu artışta mobil e-ticaretin payı çok büyük. Mobil e-ticaret genellikle kullanıcıların o anda satın almak istedikleri ürünlerden oluşuyor. Hemen ellerinin altındaki mobil cihaz üzerinden alışveriş yapabilen tüketiciler, istedikleri ürüne ulaşıyor ve satın almayı gerçekleştiriyorlar. Mobil cihazlar, uzun satın alma süreçleri için değil, anlık ihtiyaçlar, mağazaların fiziksel olarak yerini bulmak veya muadil ürünlerin başka mağazalardaki fiyatlarını kontrol etmek için kullanılıyor.

Bu yüzden e-ticaret şirketlerinin mobil uygulamalarını ve mobil sitelerini, kullanıcıların kolaylıkla aradıklarını bulma, kullanıcıyı satışa yönlendirme ve çok yalın bir ödeme sayfası tasarımı ile kullanıcıyı yormadan hızlı bir şekilde istediğini yapacağı arayüzler üzerine kurgulaması gerekiyor.

Çok kanallı perakende yapılarında, kullanıcıların fiziksel mağazaların yerini aramak isteyecekleri düşünülerek çok açık adres ve harita bilgilerinin sağlanması, fiziksel mağazaların envanterlerinin ve ürünlerin fiyatlarının kullanıcıya sunulması gerekiyor. Bunları sağlayan e-ticaret firmalarının pazarda çok hızlı büyüdüklerini görebiliyoruz."

Mobil alışveriş yapanlar, genişbant internet penetrasyonu ve genel olarak e-ticaret sektör hacminin aynı oranlarda artma beklentilerini paylaşan Orhun, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mobil alışveriş yapanların oranı, 2015 yılı sonunda yüzde 30 sınırını geçecektir. E-ticaret sektör hacminin ise 24 milyar liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz. E-ticaret'in, tüm perakende sektörünün hacmine oranının 2014'te yüzde 1,6'ya çıktığını görmüştük. 2015 yılının sonunda yüzde 2 barajının aşılacağını tahmin ediyoruz.

Ancak bu oran hala, gelişmekte olan ülkelerin ortalaması olan yüzde 4,5'in çok altında. Türkiye'nin e-ticaret ve e-perakende konularında alması gereken çok yol var. Ancak gelişim ve mobil e-ticaret oranları, dünyanın birçok ülkesine göre çok daha yüksek olduğu için, hızlı bir büyüme ve gelişim sürecinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Rekabetin de arttığı bu hızlı büyüme sürecinde geleceği ön görüp, buna uygun yatırımlar yapan e-ticaret şirketleri önümüzdeki yıllarda çok daha fazla büyüyeceklerdir."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.