E-Tebligat'a birden geçiş sıkıntılara yol açabilir

E-Tebligat'a birden geçiş sıkıntılara yol açabilir

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Maliye Bakanlığı'nın yılbaşından itibaren e-tebligat uygulamasına geçecek olmasını olumlu bulduklarını bildirdi.

Palandöken, "E-tebligata geçiş zaman içerisinde kademeli bir şekilde olmalı. Bir anda başlaması büyük sıkıntılara neden olabilir." dedi. 

Elektronik tebligat uygulamasında esnafa herhangi bir uyarı yapılmayacağını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, yazılı değerlendirmesinde, şunları kaydetti:

"Bu sisteme girenler, düzenli olarak Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinden kendilerine bir tebligat var mı diye kontrol edecekler. Vergi idaresinin bildirimde bulunma yükümlülüğü kalkacak, mükellef kendisine bir tebligatın olup olmadığını internet ortamında kendi takip edecek. Bu sistem tebligat uygulamasının ruhuna aykırıdır. Şirketler ve büyük tüccarlarla beraber gerçek usuldeki esnafı ve sanatkarlar da yılbaşından itibaren e-tebligat uygulamasına geçecek. Şirketler ve büyük tacirler için bu sistem bir sorun yaratmayacak. Çünkü e-tebligat şifrelerini muhasebecilerine veya avukatlarına verecekler ve bunlar her gün düzenli olarak sistemi kontrol edecek. Ancak, muhasebeci ile çalışma zorunluluğu olmayan esnaflar için bu sistem çok büyük sorunlara neden olabilecek." 

"TEBLİGAT SÜRESİ ÇOK KISA"

Elektronik ortamda yapılan bir bildirimin, ister okunsun ister okunmasın 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacağının altını çizen Palandöken, "Bir ödeme emri tebliğ edildiğinde 7 gün içinde itiraz hakkı var. Bu sürede itiraz edilmezse tüm itiraz ve yargı yolları kapanmış olacak ve borcun ödenmesinden başka çare kalmayacak. Oysa yurt dışına mal taşıyan bir kamyoncu esnafı 15 – 20 günden aşağı yurda dönmeyebiliyor. Bu süre içinde bilgisayar, internet bulup kendine bir tebligat var mı diye kontrol etmesi pratikte mümkün değil. Bu da kişinin haberi olmadan evine haciz gelmesine kadar gidebilecek bir sorun doğurabilir." dedi.

"E TEBLİGAT ŞİMDİLİK ERTELENMELİ"

E-tebligat uygulamasının esnaf için bir süre ertelenmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, "Esnafın tamamı aktif bir şekilde bilgisayar ve internet kullanma imkanı bulmadan bu tür uygulamalar fayda değil zarar getirecektir. Bu durumun mutlaka göz önünde bulundurulması ve uygulamanın esnaf için ertelenmesi gerekir." izahında bulundu. 

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.