e-Nabız atmaya devam ediyor

e-Nabız atmaya devam ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan kişisel sağlık kaydı sistemi e-Nabız bilindiği gibi 1 Ocak 2015 tarihinde devreye girdi.

Sistemi kullanmaya başlayan da var, başlamayan da… Bu sistem yardımıyla tedavi geçmişi internet erişiminin olduğu her yerde kontrol edilebilirken, geçmiş sağlık kayıtlarına rahatlıkla ulaşılabilmesi hasta, hasta yakını ve doktor için kolaylık sağlıyor. Yoksa siz hala e-Nabız'a girmediniz mi?

Muayene, tetkik ve tedavilerin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinin yönetilebildiği tıbbi özgeçmişe tek bir yerden 7/24 ulaşılmasını sağlayan e-Nabız'da süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtları hekimlerce değerlendirilebiliyor.

Nasıl kullanılıyor?

Hesabın aktif hale getirilmesi için e-Nabız sistemine e-Devlet üzerinden giriş yapılması gerekiyor. Açılan sayfada e-Nabız, kişisel sağlık sistemi iOS ve Android tabanlı telefonlara indirilebiliyor ya da internet sitesine girerek işlemler görülebiliyor. Tüm sağlık bilgileri doktorla da paylaşılarak, gereksiz tetkik ve muayene olmak gibi durumların da önüne geçilebiliyor.

Akıllı telefonlardan da takip ediliyor

e-Nabız'a Windows Phone, IOS ve Android işletim sistemine sahip tüm akıllı cihazlarlardan da bağlanılabiliyor. Böylece gidilen farklı sağlık kuruluşlarında yapılan muayene bilgisi detayları, reçete ve ilaç bilgileri, farklı laboratuvarlarda yapılan tetkikler ile tıbbi görüntüler ve bunların raporları gibi hastaya ait daha birçok sağlık bilgisine her an ve her yerde ulaşılabiliyor. Adım, nabız, kalori gibi verileri ölçen akıllı bileklikler, bluetooth özellikli tansiyon, şeker ölçüm cihazları ve tüm GSM operatörleri sağlıkla ilgili uygulama ve cihazları e-Nabız profiline entegre edilebilirken, tüm sağlık bilgileri tek bir yerde kayıt altında tutulabiliyor.
112 acil butonu da var

e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonu kullanılarak 112 acil servisi haberdar edilebiliyor. Uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle de hastaya en kısa sürede ulaşılması sağlanabiliyor.

Mahremiyet esas

e-Nabız'da paylaşılan bilgiler; hastanın onayı dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile paylaşılmıyor. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum olmadığı sürece de bu bilgiler kesinlikle açıklanmıyor. Bu uygulamada tüm veriler şifrelenerek gizli hâle getirilmiş (kriptolanmış) halde saklanıyor. Veriler, sadece hastanın ve sistem üzerinden bizzat izin verilen yakınları ve hekim tarafından görüntülenebiliyor.

Gebelik ve aşı takipleri de yapılabilecek

Gebelik izlemlerine yönelik tüm bilgilendirme ve hatırlatma mesajları da çok yakında e-Nabız sisteminden takip edilebilecek. Kronik hastalığı olanlar ise kronik hastalık yönetimi sistemiyle doktor randevu ziyaretlerini e-Nabız sisteminden izyelebilecek.

Diğer hizmetler

*İlaç alerjisi veya diğer alerjiler sisteme eklenebilir, güncellenebilir ve silinebilir.
*Hastane ve diğer sağlık merkezi randevuları alınabilir. Bunlar e-Nabız ana sayfasında bulunan takvimden takip edilebilir.
*Kişisel sağlık bilgileri hasta yakınlarıyla veya hekimle süreli veya süresiz olarak paylaşılabilir.
*e-Nabız sisteminin mobil cihazlar için geliştirdiği uygulamasında ilaç hatırlatmaları yapılabilir.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.