Düşürülen Malezya uçağı soruşturmasını Rusya veto etti

Düşürülen Malezya uçağı soruşturmasını Rusya veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna’da düşürülen Malezya’ya ait yolcu uçağı için uluslararası mahkeme kurulması tasarısını Rusya’nın vetosu ile reddetti.

Konsey’de yapılan oylamaya Rusya ret oyu verirken Angola, Çin ve Venezuela çekimser kaldı. Konsey’in 11 üyesi ise MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinin araştırılması ve sorumluların yargılanması için uluslararası mahkeme kurulmasını istedi. Tasarıya ABD, Fransa, İngiltere, Çad, Şili, Ürdün, Litvanya, Nijerya, Malezya, Yeni Zelanda ile İspanya destek verdi ancak Konsey’in daimi üyesi olan Rusya’nın vetosu ile tasarı kabul edilmedi. Tasarı Avustralya, Belçika, Malezya, Hollanda ile Ukrayna tarafından hazırlanıp Konsey’e sunulmuştu. 

Ukrayna’nın doğusunda geçtiğimiz yıl düşürülen uçakta 283 yolcu ve 15 mürattabat bulunuyordu. Yolcuların çoğunluğu ise Hollandalılardan oluşuyordu. 

Amsterdam'dan Kuala Lumpur’a gitmekte olan Malezya Havayollarına ait yolcu uçağı, 17 Temmuz 2014 tarihinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde olan Donetsk Oblasti bölgesinde BUK füzesi ile vurulmuş, uçaktan sağ kurtulan olmamıştı. 

New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılan Konsey’in toplantısına Hollanda, Avusturalya ile Ukrayna dışişleri bakanlarının yanı sıra Malezya Ulaştırma Bakanı da katıldı. Rusya, tasarıyı veto etme gerekçesini ise olayın halen soruşturma aşamasında olmasıyla açıkladı. 

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.