Düşünceleri Kelimelere Döken Beyin İmplantı Geliştirildi

Düşünceleri Kelimelere Döken Beyin İmplantı Geliştirildi

ABD San Francisco Üniversitesi'nden bilim insanları, sadece düşünce gücüyle iletişim kurulmasına olanak sağlayan beyin implantı geliştirdi

İlk kez, 15 yıldır felç bir hasta üzerinde test edilen implant, hastanın düşüncelerini bilgisayar aracılığıyla kelimeye dökmesini sağlıyor.

Bugüne kadar sadece bilim kurgu filmlerinde düşünceleri sesli şekilde kelimelere döken bir teknolojiye tanıklık edebilirdik. San Francisco Üniversitesi'nden bilim insanlarının uzun yıllardır yaptığı bir çalışma ise bu teknolojinin artık gerçek hayatta da kullanılabilir olduğunu ortaya koydu.

10 yılı aşkın süredir düşünceleri kelimelere dökmeye yarayan bir beyin implantı üzerinde çalışan bilim insanlarının çalışmaları sonuç verdi ve tarihte ilk kez, felçli bir hasta bu implant sayesinde insanlarla iletişime geçmeyi başarabildi. 

Geliştirilen implantın doğruluk oranı %75

San Francisco Üniversitesi'nden bilim insanlarının geliştirdiği bu beyin implantı, felçli hastaların konuşmasına yardımcı olmak için tasarlanan önceki arayüzlerden biraz farklı çalışıyor. Önceki cihazlarda hastanın bir imleç aracılığıyla kelimeleri bir ekrandan seçmesi gerekiyordu ancak bu beyin implantı, hastanın beyinde ağız ve çene gibi ses ile alakalı yerleri uyaran bölgelerdeki aktiviteleri izliyor. Araştırmanın yazarlarından Edward Chang, normal bir insanın dakikada 150-200 kelime kurabildiğini ve bu implant sayesinde hastaların, gerçeğe en yakın şekilde iletişim kurabileceklerini dile getiriyor.

Felçli hastaların sevdikleriyle tekrar iletişim kurmasına olanak sağlayacak bu beyin implantı, şimdilik sadece bir kişi üzerinde denendi. Doktorlar, ameliyatla birlikte bu implantı 15 yıldır felçli bir hastanın beynine yerleştirdi ve daha sonra birkaç ay boyunca toplamda 50 farklı kelimenin beyinde yarattığı aktivite gözlemlendi. 

İmplant sayesinde alınan sinyaller kısa bir süre içerisinde deşifre edildi ve hasta, su ister misiniz gibi sorulara hayır, susamıyorum gibi gayet net ve uzun sayılabilecek cevaplar vermeye başladı. Şimdilik bu implantın doğruluk oranı %75 ancak bilim insanları, bu implantın içerisinde "otomatik düzeltme" de dahil olmak üzere birçok geliştirme ekleyip felçli hastalara umut kaynağı olmak istiyor.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.