Dünyanın yeni sorunu: Işık kirliliği

Dünyanın yeni sorunu: Işık kirliliği

Hava ve çevre kirliliğinden sonra şimdi de ışık kirliliği dünyanın başına bela oldu.

Türkiye’nin bir çok şehrinde ışık kirliliği ölçümü yapılırken, Bursa’nın da yoğun ışık kirliliği altında olduğu bildirildi.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bülent Aslan ve Türkiye’de ışık kirliliği hakkında çalışmaları başlatan Prof. Dr. Zeki Aslan, ışık kirliliğinin küresel bir mesele olduğunu söyledi. Prof. Zeki Aslan, "Şehirlerde gece gökyüzüne baktığınız zaman yıldızlı gök kubbe yerine yıldızsız parlak ışık kubbesi görürsünüz. Bu, ışık kirliliğidir. Işık kirliliği, enerji kaybı demektir. Boşa giden elektrik enerjisidir. Bu, her vatandaşı ilgilendirir. Bu durum, çevreye ve bilimsel astronomi çalışmalarına zarar vermektedir. Işık kirliliği, çözümü yerel olan bir dünya meselesidir. Bütün gelişmiş ülkeler ışık kirliliğini önlemeye çalışıyor" dedi.

Yoğun ışık kirliliği olan şehirlerde vatandaşların, bilhassa öğrencilerin gökyüzünü keşfedebilmeleri için karanlık gök yüzü parkları projelerinin sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Zeki Aslan, "Karanlık gök yüzü parkı, insanların, özellikle öğrencilerin şehir ışıklarından uzakta, yıldızlı gök yüzünü seyretmeleri, gök yüzünü tanımaları ve fotoğrafları çekmeleri için kurulmaktadır. Kurulan parklar bütün Türkiye’ye hizmet verecektir. Gökbilimine meraklı herkes, özellikle öğrenciler yararlanacaktır. Teleskopu olan karanlık gök yüzü parkına gelip semayı, yıldızları, gök taşı yağmuru gibi diğer gök olaylarını izleyebilecek, fotoğraf çekebilecektir. Karanlık gök yüzü parkına kurulacak teleskopu da kullanabilecektir” diye konuştu.

Türkiye’nin ışık kirliliği haritasını çıkaracaklarını söyleyen Aslan, “Şu an için hedefimiz bütün Türkiye’nin ışık kirliliği haritasını çıkarmak. Yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu görmek için http://www.isikkirliligi.org/index.php/harita adresindeki harita incelenebilir. Işık kirliliğini önlemek için kanun çıkarma teşebbüsleri var. Bursa da incelendi. Bursa’daki sonuçlar, her şehirde olduğu gibi yüksek derecede ışık kirliliğinin varlığına işaret ediyor” dedi.

BURSA’YA İKİ KARANLIK GÖK YÜZÜ PARKI KURULACAK

Aslan, Bursa’ya iki karanlık gök yüzü parkı kurulmasının planlandığını bildirdi. Aslan, bunun için Keles yakınındaki Kendir yaylası ve Mustafakemalpaşa’nın Tırnova köyünde incelemelerin sürdüğü bilgisini verdi.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.