Dünyanın ilk ahşap uydusu gelecek yıl fırlatılacak

Dünyanın ilk ahşap uydusu gelecek yıl fırlatılacak

İskandinav bilim insanlarının geliştirdiği bu uydu sayesinde kontrplak malzemenin uzay şartlarında nasıl davranışlar sergileyeceğinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Bu ilginç uydu gelecek yıl fırlatılacak.

Uzaya uydu fırlatılacak denildiği zaman özel malzemeden dev metal cihazlar aklımıza geliyor olsa da, bu defaki uydu çok daha farklı. Hatta biraz da mübalağa ederek söyleyecek olursak bu uydudan evdeki malzemelerle kendimiz de yapabiliriz.

WISA Woodsat adlı bu nano uydu bir küp şeklinde ve her bir kenarının uzunluğu da 10 santimetre. Yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki uydu kontrplaktan yapılırken yüzey panelleri, WISA adı verilen özel bir kaplama malzemesi ile kaplandı. Uydunun amacı ise kontrplağın uzayda nasıl tepki verdiğini gözlemlemek.

Mobilya yapar gibi uydu yapmak

Finlandiya merkezli firma Arctic Astronautics tarafından hazırlanan görevin amacı, uzayın zorlu koşullarında kontrplakta yaşanacak olan değişimleri gözlemleyebilmek ve ileride olası kullanım şansını belirlemek olarak gösteriliyor. 

Arctic Astronautics, öğrencilere yönelik olarak küp uydular tasarlayan bir firma olarak biliniyor. Haliyle geliştirdikleri bu uydunun da oldukça basit olması şaşırtıcı değil. Uydunun üzerinde yalnızca iki kamera ve bir sensör bulunacak. Bu kameralardan biri bir metal çubuğun ucuna tutturulacak ve uyduyu gözlemleyecek. Böylece kontrplaktaki değişimler gözlemlenebilecek.

Firmanın açıklamasına göre kullanılacak kontrplak ise huş ağacından yapılacak. Yani herhangi bir yapı markette ya da marangozda bulunabilecek bir ahşap kullanılacak. Kullanılacak olan ahşap, termal vakum çemberinde kurutulacak. Üzerine de çok ince bir alüminyum oksit katmanı kaplanacak.

Ahşap bir uydu uzaya nasıl çıkabilir?

Firmanın kurucularından olan baş mühendis Samuili Nymanm, genelde elektronik bileşenleri yalıtmak için kullanılan alüminyum oksitin ahşapın uzayda gaz yaymasına engel olacağını ve yüzeyi de aşındırıcı atomik oksijenden koruyacağını söylüyor. 

Firmaya göre uydu biraz kararacak ancak uzayda hayatta kalmayı başaracak. İki kameraya ek olarak yerleştirilen basınç sensörü ise uydunun basıncını gözlemleyebilmeyi sağlayacak. Ayrıca uyduda özel bir yöntemle 3 boyutlu basılmış elektronik devreler de test edilecek. Bu devrelerin başarısı ileride uzayda devre basımı için olasılıkları arttıracak. Uydu üzerinde ayrıca dokuz küçük güneş hücresi ve bir de radyo verici yer alacak.

webtekn

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.