Dünya'nın İkizi Kepler 438b'nin özellikleri keşfedildi!

Dünya'nın İkizi Kepler 438b'nin özellikleri keşfedildi!

NASA tarafından Dünya'nın ikizi olarak tanıtılan Kepler 438b'nin atmosfer özellikleri yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı.

Kepler 438b, Dünya'dan 470 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegen. Bizlerden bu kadar uzak olmasına rağmen Dünya'ya son derece benzeyen bu gezegen, Lyra adındaki bir takımyıldızında bulunan Kepler 438 isimli kızıl cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyor. Kepler 438b'nin Kepler 438'e olan uzaklığı, gezegenin yapısı ve boyutları, NASA tarafından bu gezegene "Dünya'nın ikizi" denmesini sağladı. Benzerlik bakımından Earth Similarity Index'e (Dünya Benzerlik Göstergesi) göre Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olarak ilan edilen Kepler 438b, 0.88 ESI değerine sahip. Mars'ın 0.697, Merkür'ün 0.596, Venüs'ün ise 0.444 değere sahip olduğu bu göstergede Kepler 438b'nin Dünya'ya ne kadar çok benzediğini tahmin edebilirsiniz.

Bizlerden oldukça uzakta bulunması nedeniyle keşfinin üzerinden aylar geçtikten sonra incelemeleri tamamlanabilen Kepler 438b, bir gün bir şekilde oraya varmayı hayal eden bizler için pek uygun olmayabilir. Bunun nedeni gezegenin incelemelerinin bir bölümünü bitirmiş olan NASA tarafından "şiddetli rüzgarlar" olarak açıklandı. Gezegende oluşan şiddetli rüzgarların nedenini kısaca açıklamak gerekirse gezegenin atmosferik yapısında bulunan sodyumun, konumu bakımıyla bir bölümü daha fazla ısınan Kepler 438b'de hızlı bir şekilde hareket etmesi.

Atmosferinde bolca bulunan sodyum elementinin, Kepler 438b'de yaşanan gece ve gündüz döngülerinde gezegende bir döngü yaşadığı keşfedildi. Bu döngü, kendiyle birlikte hava akımını da başlatan sodyum elementinin gezegende çok güçlü rüzgarlar oluşturduğunu ortaya çıkarttı. Bilim adamlarının hesaplamalarına göre bu rüzgarların hızı, saatte 8500 kilometre.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.