Dünya'nın gündemi Hz. Muhammed

Dünya'nın gündemi Hz. Muhammed

Kutlu Doğum Haftası kapsamında dünya çapında yapılan etkinlikler yoğun ilgi görüyor.

Kutlu Doğum Haftası kapsamındaki etkinlikler Türkiye'de ve dünyada devam ediyor. Bu etkinliklerden bazıları şöyle;

Londra'da 'kutlu doğum' heyecanı yaşandı   
 
Kutlu Doğum haftası münasebetiyle İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen etkinliğe yüzlerce vatandaş katıldı. Kuzey Londra'da The Petchey Academy salonunda gerçekleşen kutlu doğum programına ünlü müzisyen Ertuğrul Erkişi ile Samanyolu TV yayın danışmanı Hamidullah Öztürk de katıldı.

Program Türkiye'den gelen İstanbul Beyazıt Camii imamı Suat Göztok'un Kur'an tilavetiyle başladı. Suat Göztok, tilavetin ardından Arapça kasideler okuyarak katılımcıları duygulandırdı. Daha sonra sahneye çıkan Mevlana Cami Tiyatro Ekibi, ilahiler okudu.

Hamidullah Öztürk, 'Efendimize iman etmenin toplumsal huzura yansımaları' başlıklı konuşmasında Hz Muhammed'in çöl ile kaplı bir bölgede zuhur ettiğine dikkat çekti. Öztürk, "Allah gösterdi ki, eğer bir insan hidayete erip, O'nun rızasını kazanmaya yönelik yoluna devam edecek olursa çağları aşabilir, çölleri geçebilir, okyanusların ötesine geçebilir, asırlar geçse de insanların gönlünde yer edebilir ve akıllarına yol gösterebilir." dedi.

Dünyanın yeni bir oluşum sürecine girdiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Yepyeni bir dünyadan bahsediyoruz. Bu yeni dünyada demokratik değerler yükseliyor. Eğer bu dünyada yepyeni bir insan tipi takdim edilebilirse yepyeni bir dünyanın kapısına gelmiş oluruz. İşte o dünya sulh dünyası olur, o dünya sukün ve huzur dünyası olur. O dünya adaletle paylaşılan, fakirin elinden tutulan bir dünya olunur." Öztürk, adalet ve barışçıl bir dünyaya yol almanın tek şartının ise Hz Muhammed'i örnek almaya bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından cahiliye devrinde insanların kız çocuklarını gömmelerinin canlandırıldığı tiyatro, izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Programda sevilen parçalarını seslendiren Müzisyen Ertuğrul Erkişi ise halkın teveccühü ve parçalarını ezbere okumaları karşısında şaşırdığını söyledi.

Programın sonunda sponsorlara Axis Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Azak ve Hamidullah Öztürk tarafından vefa ödülü takdim edildi.

'1 Günde 1 Hatim' programı yoğun ilgi gördü   
 
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 18 yıl önce başlatılan, 9 yıldır ise aralıksız sürdürülen 'Kutlu Doğum'a Özel 1 Günde 1 Hatim' programı tamamlandı.

Merkez Sani Konukoğlu Camii'nde sabah namazıyla başlayıp yatsı ezanıyla sona eren programı herhangi bir dernek veya kuruluş organize etmiyor. İşadamlarının sponsorluğunda, Hafız Nuri Korkmaz'ın nezaretinde 18 yıldır sürdürülen '1 günde 1 hatim' merasimi İnegöl halkından yoğun ilgi görüyor.

Sabah ezanıyla başlayan '1 günde 1 hatim' programına katılanlara sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği, molalarda da tatlı, hurma ve zemzem ikram ediliyor. Programı uzun yıllardır takip ettiklerini ifade eden vatandaşlar, "1 gün süresince 10 saat süren hatim programı asla bıkkınlık ve usanç vermiyor. Peygamberimizin hayatı Kuran'dı. Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde böyle programlar bizlere usanç değil mutluluk veriyor. Bu imkanı tanıyan hayırsever işadamlarına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

'Kutlu Doğum'a Özel 1 Günde 1 Hatim' programı yatsı ezanıyla sona erdi. Hatm-i Şerif'in ardından Hafız Nuri Korkmaz'ın yaptığı dualar ve Hz. Peygamber'e salatü selamlarla son buldu. Program çıkışında katılanlara gül dağıtıldı.

1 Günde 1 Hatim uygulamasını başlatan Hafız Nuri Korkmaz, 1943 yılında Keles'in Yazıbaşı köyünde doğdu. Hafızlık icazetini 10 yaşında köyündeki cami görevlisi Hüseyin Mezarcı'dan, talim terbiye dersini ise 13 yaşında iken İstanbul Üsküdar Büyük Selimiye Camii imamı Hasan Tahsin Ilıcalı'dan 6 yıl süreyle aldı. 1966 yılında İzmir'in Bergama ilçesinde kayyım olarak göreve başladı. Korkmaz, daha sonra İnegöl İshakpaşa Camii'nde 18 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldu.

İlim Yayma Cemiyeti'ndeki sakal-ı şerif, ziyaretçi akınına uğradı   
 
Siirt'te 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında İlim Yayma Cemiyeti Siirt Şubesi tarafından ziyarete açılan Sakal-ı Şerif ve Mukaddes Emanetler Fotoğraf Sergisi ziyaretçi akınına uğradı.

İki gün süreyle 13.00-18.00 saatleri arasında İlim Yayma Cemiyeti Siirt Şubesi'ne bağlı Yeni Mahalle Kredi Yurtlar Kurumu arkasında bulunan Seyyid Ahmed Bedevi Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu'nda ziyarete açılan Sakal-ı Şerif ve Kutsal Emanetler sergisi vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Gün boyu Salâvatlar okunan etkinlikte Çarşı (A.Hakim Sancak) Camii İmam Hatibi Nevzat Erdabakoğlu, Sakal-ı Şerif hakkında bilgi vererek açılış duasını yaptı. Ziyaret eden bir çok vatandaş cep telefonları ile sakal-ı şerifin videosunu ve fotoğrafını çekti.

Şube Başkanı Ercan Aslan amaçlarının o kutlu peygamber sevgisini aşılamak, sevdirmek olduğunu belirtti. Aslan "Özellikle Anadolu coğrafyasında Peygamber Efendimize müthiş bir sevgi duyuluyor.Amacımız bu sevgiyi kutlu doğum haftası münasebetiyle biraz daha pekiştirmektir." dedi.

Ziyaretçilere görevliler tarafından girişte gül suyu ve çıkışta da lokum ikram edildi.

Kahramanmaraş'ta Kutlu Doğum sevinci yaşandı   
 
Kahramanmaraş İrfan Derneği, Kutlu Doğum programı ile Hz. Muhammed'i (sav) andı. Grup Dergâh'ın da konser verdiği programda, katılımcılara lavanta dağıtıldı.

Kahramanmaraş İrfan Derneği'nin Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlediği programda, ilk olarak şiir sunumu gerçekleştirildi. Ardından Eğitimci Mesut Karakoç, Hz. Muhammed'i (sav) anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Kâinata ağaç nazarıyla bakıldığında, o ağacın en güzel meyvesinin Hz. Muhammed (sav) olduğunu ifade eden Karakoç, O'nun derdinin tebliğinde gizli olduğunu dile getirdi.

Ümmetini düşünen Merhamet Peygamberi'ne karşı Müslümanların vazifesi üzerinde duran Karakoç, Hucurat Suresi'ni hatırlattı.

Karakoç'un konuşmasının ardından program Grup Dergah'ın konseri ile sona erdi.

Prof. Dr. Davut Aydüz, Midyat'ta 'Kur'an ve Hz. Muhammed' konulu konferans verdi   
 
Mardin'in Midyat ilçesinde 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapında Midyat Belediyesi, Zaman Gazetesi Midyat temsilciliği ve MİKAD (Midyat ve Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği) tarafından organize edilen "Kur'an ve Hz. Muhammed (sav)" konulu bir konferans düzenlendi. Kocatepe ilköğretim Okulu konferans salonundaki program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. ardından "Kur'an ve Peygamberimiz" konulu bir slayt gösterisi sunuldu.

Daha sonra kürsüye gelen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Davut Aydüz bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Aydüz, bugün uçsuz bucaksız denilen, ucu bucağı olan şu kainatın ve o kainat içinde bekli toplu iğne kadar yer tutan dünya ile üzerinde yaşayanların peygamberimizin yüzü suyu hürmetine olduğunu ifade etti. Aydüz, "O olmasaydı biz de olmayacaktık. Sabah-akşam dua ediyoruz. Yarabbi bizi cehennemden koru cennetine koy diyoruz. Eğer o cennet varsa ki var dedik, peygamberimizin dualarının yüzü suyu hürmetine var. O'nu bize en güzel şekilde Kur'an-ı Karim anlatıyor." dedi.

Müslümanların dünyada çok garip kaldığını, bunun sebebinin Kur'an-ı yaşamamaktan ve sünnetten uzak kalmaktan kaynaklandığının altını çizen Aydüz şöyle konuştu: "Kur'an bugün gariptir. Bu asırdaki Müslümanların durumu, kâfirlerin istediği gibi: Kur'an lafız olarak okunsun, evlerde aksesuar olarak bulunsun, ama:, şuurlaşma olmasın, sadece mezarlarda ve ölülerin arkasından okunsun, manası anlaşılmasın ve yaşanmasın, şeklinde davranılıyor. Hâlbu ki Hazreti Muhammed (s.a.v) efendimiz ve Kur'an-ı Kerim'in yaşandığı devirlere dikkatle bakıldığında Asrı Saadet'in yaşandığını göreceksiniz."

Tekrar Asrı Saadete dönmek için, "bugün de Kur'an-ı anlayarak, okuyarak manasını öğrenerek öğrendiklerimize hayatımızda tatbik edebiliriz. Yine Hz. Muhammed (SAV)'in hayatını iyi öğrenip, anlamalıyız ve hayatımıza iyi tatbik etmeliyiz." dedi. Fert olarak toplum olarak o zaman mutluluğu her iki cihanda yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Konferansa Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, Şoförler Odası Başkanı M. Zeki Ayyıldız, Kızılay Derneği Midyat Şube Başkanı Murat Aykat, MİKAD Derneği Başkanı Mesut Sancar, Doğuş Gazetesi İmtiyaz sahibi Beşir Uzuner, daire amirler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Prof. Dr. Davut Aydüz, konferans sonunda kitaplarını imzaladı.

Kutlu Doğum için etli pilav etkinliğinde buluştular   
 
Antakya'da Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlenen etli pilav günü büyük ilgi gördü.

Antakya merkezde bulunan Bağrıyanık Mahallesi sakinleri tarafından, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'in 1439. doğum yıldönümü nedeni ile etli pilav etkinliği düzenlendi.

Bağrıyanık Mahallesinde Bekir Karabay Camii önünde düzenlenen etkinliğe Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Bağrıyanık Mahallesi Muhtarı Mahmut Boyacı, AK Parti ilçe teşkilatı yöneticileri, Bağrıyanık ve yakın mahallelerden gelen vatandaşlar katıldı.

Antakya Belediyesi tarafından sağlanan çadırlarda gerçekleştirilen etkinlikte, davetlilere gül suyu, çiçek, şerbet, limonata, etli pilav – ayran ve lokum dağıtıldı.

Öğle namazına müteakip başlayan etkinlikte, Hz. Muhammed (s.a.s)'in hayatı ve kişiliği anlatıldı. Daha sonra dualar ve ilahiler okundu. Duaların ardından davetlilere büyük kazanlarda özenle hazırlanan etli pilav ikram edildi. Bu yıl ikinci kez düzenlenen etli pilav yemeği etkinliğinin her yıl geleneksel olarak devam edeceği belirtildi.

Suşehri Müftülüğü'nden Kutlu Doğum kermesi   
 
Suşehri Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri çerçevesinde bir kermes düzenledi. Kermesten elde edilen gelir, ilçede bulunan Kur'an kurslarının eğitim, fiziki ve çevre düzenlemelerindeki ihtiyaçlar için kullanılacak.

İlçenin Eski Pazar Yeri Mevkii'nde kurulan çadırda düzenlenen kermesin açılışı, İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir, Belediye Başkan Vekili Zekeriya Canpolat, İlçe Müftüsü Hayrettin Tanrıverdi, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla yapıldı.

Açılışta konuşan İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir, hayırsever insanlara teşekkür ederek yardımların ihtiyaç olunan noktaya ulaşacağından emin olduğunu söyledi.

Müftü Tanrıverdi de yaptığı konuşmada müftülüklerin iki temel hedef kitlesi olduğunun üzerinde durdu. Bunlardan birinin cami ve Kur'an Kursu cemaati diğerinin ise cami ve Kur'an Kursu cemaati dışı halk olduğunu vurgu yaptı. Müftü Tanrıverdi sözlerine şöyle devam etti:

"Şu an burada hazır bulunmamızın asıl hedefi de Kur'an kurslarımızı siz değerli halkımızla buluşturmak, kaynaştırmak ve tanıtmaktır. Açılışını yaptığımız kermes ile Kur'an kurslarımızda okuyan bayanlarımızın hazırladığı ve ele emeği göz nuru semereleri ile mahalli yemekleri bulacaksınız. Bu kermesle elde edilen gelirlerin tamamı ile Kur'an kurslarımızın eğitim fiziki ve çevre düzenlemesi ihtiyaçlarına harcanacaktır." dedi. Daha sonra katılımcılar çadırda açılan kermesi gezdi.

Hollanda'da kutlu doğum coşkusu   
 
Hollanda'da faaliyet gösteren Prisma Eğitim ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği Kutlu Doğum Programı yoğun bir katılımla Helmond Speelhuis tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Peygamber Gülleri adlı çocuk ilahi grubunun sahneye çıkmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile naat ve ilahilerin okunduğu programda araştırmacı yazar Halil Şahin konuşma yaptı.

Helmong gibi küçük bir şehirde düzenledikleri programa gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade eden organizatör Mustafa Aydemir, kentteki faaliyetleri sürdüreceklerini söyledi. Programdan sonra davetlilere Hz. Peygamber'i temsil eden güller dağıtıldı.

Niksar'ın köylerinde Kutlu Doğum heyecanı yaşandı   
 
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri yurt çapında çeşitli programlarla sürerken, Tokat'ın Niksar ilçesinin köylerindeki vatandaşlar da Kutlu Doğum coşkusuna ortak oldu.

İlçeye bağlı Gürçeşme beldesi, Babaköy Bilgili ve Günlüce köylerinde yaşayan vatandaşlar, köylerinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle Kutlu Doğum heyecanını birlikte yaşadı.

Etkinliklerde köylerde, Hz. Muhammed (sav) adına hatimler, mevlidi-i şerifler okutuldu, salâvatlar getirilip dualar edildi. Köy halkının ve çevre köylerden gelenlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerde, davetlilere yemek ve çay ikram edildi.

Bilgili köyündeki Kutlu Doğum kutlamalarına katılan Niksar Müftü vekili Abdullah Yılmaz, yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak bu tür etkinlikleri desteklediklerini ifade etti.