Dünyanın en yaşlı ağacı Şili'de bulundu: 5 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor

Dünyanın en yaşlı ağacı Şili'de bulundu: 5 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor

Güney Amerika'daki bilim insanları, yaklaşık 5 bin 400 yaşında olduğu tahmin edilen bir ağaç keşfetti. Dünyanın en yaşlı ağacı olması ihtimali üzerinde durulan ağacın ölmek üzere olduğu belirtildi.

Şili'deki Alerce Costero Ulusal Parkı'nda incelemelerde bulunan çevre bilimcisi Jonathan Barichivich, Alerce Milenario isimli dev bir ağaç keşfetti. İnsanlığın Bronz Çağı'na girdiği dönemle yaşıt ağacın bundan yaklaşık 5 bin 400 yıl önce yetişmeye başladığı tahmin ediliyor.

Oldukça yavaş büyüyen ve çok uzun süre yaşayabilen bir türe mensup Alerce Milenario ağacı, günümüzde Şili topraklarında bulunan yağmur ormanlarının da en uzun ağacı olma özelliği taşıyor.

Dört metreyi aşan boyuyla büyük bir turistik ilgi çeken ağaç, bulunduğu parkı da bir turistik alan haline getirmiş durumda. Ancak bu durum, ağacın yaşamını tehlikeye de atıyor. Yılda 10.000'den fazla ziyaretçi ağırlayan parkta ağacın köklerini çevreleyen bir platform bulunsa da insanlar platformdan çıkıp köklerin üzerinde yürüdüğü için tehlike oluşturuyor.

Barichivich'e göre tek sorun ağacın savunmasız olması. Ağacın görünen kısmının yalnızca yüzde 28'inin gerçekten canlı olduğunu, canlı olan bölümünün büyük bir kısmını köklerin oluşturduğunu belirten bilim insanı, bu nedenle ağacın köklerinin bulunduğu toprakta insanların yürümesi durumunda, ağacın kalan son canlı kısımlarına zarar verildiğini vurguladı.

sputnik

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.