Dünyanın en kalabalık çarşısında ne ararsan var

Dünyanın en kalabalık çarşısında ne ararsan var

Dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşısı olan Kapalıçarşı’yı senede 91 milyon kişi ziyaret ediyor.

Times Dergisi geçen yıl dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi çarşısı olduğunu açıkladı. İçeride en pahalı mücevherler de var herkesin 15-20 liraya alacağı hediyelik kutu, sabun, kumaş, eşarp da var.

Kapalıçarşı denince hepimizin aklında kalan görüntüler kokular, tatlar vardır. İstanbul'a adım attığınız ilk günlerde hani o her yeri karış karış gezmek keşfetmek istediğiniz günlerde Sultanahmet'ten sonra uğradığınız ilk yer... Sonra yani aradan birkaç sene geçince, İstanbul'da yaşamaya başlayınca yolunuzun nadir düştüğü Kapalıçarşı... Ama senede birkaç kez İstanbul'u ziyaret ediyorsanız Kapalıçarşı her zaman uğrak noktanızdır. Memlekettekilere hediyelik eşyalar aldığınız dükkanlar zinciridir Kapalıçarşı. İmitasyon cennetidir. Çakma değil. Herkesin az çok birazdan fazla bildiği Kapalıçarşı'yı Tarihçi ve Seyahat Rehberi Saffet Emre Tonguç'la turladık. Sizler için ipuçları ve notlar aldık. Herkesin kapalı kutu dediği pandoranın kutusunu açtık.

EN PAHALI DÜKKANLAR

Öncelikle şunu söyleyelim Kapalıçarşı çok karışık ve kompeks bir yer gibi görünse de ilk bakışta bu sizi korkutmasın. Aslında çok basit bir planı var. Kalpakçılar caddesi Kapalıçarşı'nın en büyük ve tek caddesi. İstanbul'un da en yüksek kiraya sahip dükkanları burada. Diğer sokaklar hep bu caddeye paralel ve dikey şekilde uzanıyor. Toplamdaysa 65 adet sokak var. Nuruosmaniye Camii'nin olduğu bölüm ana girişi. Toplamda 21 kapısı var çarşının. Cevahir ve Sandal Bedestini'ni birleştirince bu devasa alışveriş merkezi ortaya çıkmış. İçeride 4 binin üzerinde mağaza var.

EN ESKİSİ EN BÜYÜĞÜ

İstanbul'un en eski eseri 3500 yıllık Dikilitaş. Dikilitaş'tan sonra 1700 yıllık tarihe sahip Çemberlitaş geliyor. Kapalıçarşı ise dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşısı. Çarşıya Nuruosmaniye Camii girişinden giriyoruz. Girişte Tonguç, kapkaç olaylarına karşı küçük bir uyarı yapıyor ama bugüne kadar sayısız turun hiçbirinde bu tarz bir olayla karşılaşmadığını da ekliyor. Tedbirli olmakta fayda var. Şimdi Kapalıçarşı'yı keşfetmeye hazırız. Oldukça kalabalık bir ekibiz. Kapalıçarşı esnafı hem kalabalık olduğumuz için hem de Tonguç'u tanıdığı için ayrı bir yakınlık gösteriyor bize.
 
'KÖTÜ'YE YER YOK

Her Türk girdiği bir mekanda önce nereden çıkacağına dikkat eder. Kapalıçarşı'ya girdiğinizde bırakın çıkmak istemeyi biraz daha, biraz daha vakit geçirmek istiyorsunuz. Kapalıçarşı'nın en güzel esnaf lokantalarına sahip bir yer olduğunu Tonguç'tan öğreniyoruz. Yaşı epey ilerlemiş Fahri Usta'nın lokantasının önünde kuyruklar oluşuyor. Kendisi her ne kadar aksi olsa da insanlar onun yemeklerinden vazgeçmiyor. Arslan Restoran da Kapalıçarşı'da güzel ev yemekleri bulabileceğiniz başka bir dükkan. “Burada hayatta kalmak için işinizde iyi olmanız lazım. Esnaf beğenmediyse yemeklerinizi, çok fazla tutunamazsınız” diyor Tonguç. Eğer kötü yemekler yapıyorsanız ilk başta esnaf size “Bizımla değılsın” diyor. 

GÜNDE 450 BİN ZİYARETÇİSİ VAR

Kapalıçarşı'yı senede 91 milyon kişi ziyaret ediyor. Times Dergisi burayı geçen yıl dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi mekanı seçti. Günde 250 bin kişinin ziyaret ettiği çarşıda bu rakam yazın 450 binlere çıkıyor. Yazın sıcak havalarda, kışın da soğuklarda ısınmak amacıyla giriliyor. İstanbul'a gelen turist sayısı on milyonun üzerinde. Gelen her turist de muhakkak çarşıya geliyor. Ama aslında gelen turist sayısı üzerinden değil de ülkemize bıraktığı döviz miktarını konuştuğumuzda turzim amacına ulaşmış olacak.

Tüm dinlerde hoşgörü yaprakları yapıyor
 
Nick Merdenyan'ı duymayan kaldıysa buyursun. 1968 yılından beri Kapalıçarşı'da bulunan Merdenyan, bakırcı çırağı olarak başladığı el işini epey geliştirmiş. Uzun yıllar lüle taşından işler yapan Merdenyan son birkaç yıldır, 'Hoşgörü Yaprakları'yla anılıyor. Tropik bitki yapraklarına kedi tüyünden yapılmış fırçalarla dualar yazıyor. Yaprakların 1,5 yıl uyku süreci var. Tamamen kuruduktan sonra boyama işlemine geçiliyor. Dünyada bu işi yapan tek kişi o. Merdenyan, “Bu yapraklar tüm dünyaya yayılıyor. Çünkü alan herkes sevgiyle alıyor ve üzerindeki mesajlar sürekli paylaşılıyor” diyor.

Saat tamirciliği tükenen meslek
 
Zekeriya Şenkardeş 1955 Yugoslavya doğumlu. 40 yıldır saat tamirciliği yapıyor. Kapalıçarşı'nın en küçük dükkanı onunki. Bütün orijinal saatlerin tamirini, bakımını yapıyor. Kendi deyimiyle “Metrekare küçük ama burada büyük işler yapılıyor”. Turistik amaçlı Kültür AŞ'nin ürünlerini de satıyor. Artık kalifiye eleman yetişmediğini söyleyen Şenkardeş, saat tamirciliğinin nesli tükenen bir meslek olduğunun altını çiziyor. Oğluna öğretmiş ama o bu işi yapmayı tercih etmemiş.
 
Çarşıda İstanbullu esnaf kalmadı

“Kapalıçarşı'nın kapalı kutu olduğunu söylerler, doğrudur. Buradaki esnaf her şeyi bilir ve aslında hiçbir şey bilmez. Bizim bir şey bildiğimizi kimse anlamaz” diyor, Yusuf Aksu. Kardeşi İlyas Aksu'yla beraber Casmere House dükkanını işletiyorlar. Eskiden daha fazla İstanbullu esnafın olduğunu söyleyen Aksu, dükkanda sattıkları bütün şalları ya Hindistan'dan ya da Bursa'dan getiriyor. Çin malı yok. Tibet antilobunun tüyünden yapılan şallar oldukça kıymetli. Çarşıda bu tarz şallar bulabileceğiniz çok fazla dükkan var. Casmere House'un farkı fiyatlarının sabit olması, tuturabildiklerine satmıyorlar.

Euro yumoş dolar yeşil

“Ana caddede en favori dükkanlar birinci sokaktan sonraki dükkanlar. Buraya ilk defa gelen turist ilk şoku atlatınca ikinci sokaktan sonra ilgisi artıyor” diyor Tonguç. Kapalıçarşı'yı avucunun içi gibi bilen Tonguç'la çarşının en favori dükkanlarına giriyoruz. İlk girdiğimiz dükkanlar mücevher dükkanları. Kapalıçarşı'da Euro'ya Yumoş, Dolar'a Yeşil deniyor. Tonguç, burada 8,5 milyar dolar değerinde altın olduğunu, bu rakamın değerli taşlarla birlikte 17 milyar doları bulduğunu söylüyor. Dudağınız uçukladı değil mi? Dünyanın belki de en büyük altın borsası Kapalıçarşı'da diyebiliriz.

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.