Dünyada tekti, ikizi çıktı

Dünyada tekti, ikizi çıktı

Sivas’ın Kangal ilçesinde dünyada tek olma özelliği taşıyan Balıklı Kaplıca ile aynı özellikleri taşıyan Kalkım Kaplıcası, doktor balıkları ve selenyumlu suyu ile hastalara şifa dağıtıyor.

Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan Kalkım Kaplıcası selenyumlu suyu ve doktor balıkları ile dikkat çekiyor. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelen kaplıca dünyada tek olma özelliğine sahip Kangal Balıklı Kaplıcası ile de aynı özellikleri gösteriyor. Hastalar 37 derece suya girerek Garra ruffa ve cyprinion macrostomus doktor balıklarının dokunuşları ile şifa buluyor.

Balıkların biri vücutta dolaşırken diğeri ise hafifçe vücuda vurarak ölü derileri temizliyor. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlayan Kangal Balıklı Kaplıcasının ikizi olan Kalkım kaplıcası da şifa arayanların uğrak yeri haline geldi. Bölge halkı Kalkım Kaplıcasının turizme kazandırılmasını isterken Sivas Valisi Salih Ayhan, geçtiğimiz günlerde Kalkım kaplıcasına bir tesis yapılacağının müjdesini verdi.

“Gelen çok, çadır kurarlar''

Kalkım Kaplıcasının arazisinde hissesi olan Muhammed Akgül, kaplıcaya gelenin çok olduğunu ve çadır kurduklarını belirterek, “Sedefe, mantara iyi gelir. Böbrek taşına iyi gelir. Çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Suda yüzde 70 veya 84 arasında selenyum var. Balıklar da 5 kısımdır Kangal'da olan balıklarla aynı. Balıkların biri tahrip eder birisi de yarayı devamlı kanını emdiği için sedefi 21 günde düzeltir.

Gelen çok. Çadır kurarlar. Biz yardımcı oluruz. Para da almıyoruz. Devlet imkanları kullanılsın veya da yapılsın. Maksadımız amacımız millete bir hizmet olsun. Devlet buraya bir şeyler yaparsa bizim amacımızda bu olur'' şeklinde konuştu.

Köy sakinlerinden Talip Toptaş ise, “Burada sıcak su kaynıyor. Bir tarafta çamuru var. Gelenler çamuru sürüyor. Gidip diğer tarafta durulanıyor. Böbrek taşını düşürüyor, sedef hastalığına birebir. Turizme kazandırılmasını istiyoruz. Memleketimiz içinde devletimiz için de her zaman iyi olur. Gelenimiz gidenimiz olur'' dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.