Dünya'da Koronavirüs hastasından kök hücre nakli ilk defa Tayland'da yapıldı

Dünya'da Koronavirüs hastasından kök hücre nakli ilk defa Tayland'da yapıldı

Dünya'da ilk defa Koronavirüs tanısı konmuş bir hastadan başka bir hastaya kök hücre nakli yapıldı.

Bangkok Post'un haberine göre, Tayland'da yeni tip Coronavirus tanısı konmuş bir hastadan dünyanın ilk başarılı kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Nisan ayında gerçekleşen ameliyatta, Genetik kan hastalığı olan talasemi ile doğan 7 yaşındaki kız çocuğu Chintanakan Bunklomchit'e, 5 yaşındaki erkek kardeşinin kemik iliğinden kök hücreleri nakledildi.

Ramathibody Hastanesi doktorlarından Suradet Hongeng, "Bu vaka çok karmaşıktı. Kök hücreleri çocuktan almamız gerektiğinde Coronavirus'lü olduğunu keşfettik. Kök hücrelerin kemik iliğinden alınması risklerle doluydu çünkü kök hücrelere Coronavirus bulaşmış olabilirdi. Bu ameliyat, Covid-19'lu bir hastadan kök hücre nakli için gerçekleştirilen ilk ameliyat olarak kayıtlara geçti." dedi.

Ameliyata giren Dr. Usanarat Anurathapan ise, "Kız için başka bir kök hücre donörü bulmak kolay değildi çünkü hasta ile genetik olarak ilgili olmayan bir donörden uyumlu kök hücreler bulmak çok nadir. Çok zaman alacaktı. Genetik modifikasyon mümkün değildi, bu yüzden kardeşinin kök hücreleri tek umuttu. Doktorlar her şeyi dikkatle analiz ettiler ve başarı şansının olası riskleri aştığını tespit ettiler. Sonuç olarak, kök hücrelerde Coronavirus yoktu ve nakil başarılı oldu." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.