Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor

Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor

Dünyada bir milyar aç insanı 4 defa doyuracak kadar israf yapılıyor

Her yıl 16 Ekim tarihinin “Dünya Gıda Günü” olarak kutlandığını anımsatan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık oluşturmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca bugünün Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) üyesi ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlattı.

Aydın, “Dünya Gıda Günü”nün Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl farklı bir slogan ile ortaya kutlandığını, bu yılki sloganın, “Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim” olduğunu bildirdi.

Dünyanın en önemli problemlerinden birinin de israf olduğuna dikkat çeken Aydın, yetersiz beslenme koşulları nedeniyle ciddi sorunların yaşandığı dünyada her yıl milyonlarca ton gıdanın israf edildiğini belirterek, israfın önlenmesi çağrısında bulundu.

Dünyadaki açlığın nedeninin, adil olmayan gelir ve gıda dağılımından kaynaklandığının altını çizen Aydın, açlık ve yoksullukla mücadelenin “gıda emperyalizmi”ne karşı verilecek mücadeleden geçtiğini belirtti.

“Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor”

“Çağımızın hastalığı olan aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olup, bu alışkanlık gıdada israfı da beraberinde getirmektedir” diyen Aydın, “Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olurken, sadece bu tüketilmeyen ya da tüketilemeyen ve çöp olarak son bulan üretim fazlasıyla bile açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkündür. Gıda kaybı ve israfının ülke ekonomilerindeki büyük yükü pandemi sürecinde artmış ve gıdaya erişim imkânını daha da kısıtlamıştır.” dedi.

ilkha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.