Dünyada 'andımız' okuyan ülke var mı, varsa ne okuyorlar

Dünyada 'andımız' okuyan ülke var mı, varsa ne okuyorlar

Andımız tartışması sürüyor. Peki dünyada andımız uygulaması var mı? Varsa ne üzerine and içiliyor...

Dünyanın bazı ülkelerindeki okullarda, ülkeye ve ülke bayrağına “bağlılık yemini” şeklinde okunan “öğrenci andı” bulunurken, bazı ülkelerdeki okullarda herhangi bir tören yapılmadığı gibi bir “öğrenci andı” da okunmuyor.

Öğrenci andının bulunduğu ülkeler şunlar:

Amerika Birleşik Devletleri
Meksika
Filipinler
Hindistan
Singapur
Vietnam

Herhangi bir “öğrenci andı”nın bulunmadığı ülkeler ise şunlar:

Tüm Avrupa ülkeleri
Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda
Türkiye

Peki, öğrenci andının olduğu ülkelerde öğrenciler bu andı ne zaman ve nasıl okuyor? Çocuklar bu ant sırasında neler söylüyorlar?

Amerika Birleşik Devletleri

Ülkedeki okulların birçoğunda (net bir sayı olmasada neredeyse yarıdan fazlasında) öğrenciler, anaokulundan 12. sınıfa kadar her sabah derse başlamadan önce sınıfta “bağlılık yemini” ediyor. Çocuklar sıralarında ayağa kalkıyor ve sağ ellerini kalplerinin üzerine koyarak ant içiyorlar. Ancak bu, hiçbir okulda zorunlu değil. Öğrenciler yemin etmeye zorlanmadığı gibi isteyen öğrenci bu ritüele katılmayabiliyor, ancak bu kez de sosyal baskı ya da öğretmen baskısıyla karşılaşma ihtimali doğuyor. Ülkede öğrencilerin birçoğu tarafından okunan ve 1892 yılında Francis Bellamy tarafından yazılan ant ise şöyle:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrağına ve onun temsil ettiği cumhuriyete bağlılık yemini ediyorum: Tanrının gözetiminde tek ve bölünmez bir millet, herkese özgürlük ve adalet.”

Meksika

Meksika’da, anaokulundan ortaokula kadar tüm okullarda ve bazı liselerde haftada bir olmak üzere her Pazartesi bir tören yapılıyor. Törende ülke bayrağı göndere çekilerek ulusal marş okunuyor. Bu törende öğrenci andı okumak da zorunlu. Öğrencilerin sağ ellerini göğüs hizasında tutarak andı okumaları gerekiyor.

Meksika’nın bayrağı, kahramanlarımızın mirası, atalarımızın ve kardeşlerimizin birliğinin simgesi. Hayatlarımızı adadığımız anavatanımızı insancıl ve cömert bir bağımsız ülke yapan özgürlük ve adalet değerlerine sadık kalmak için ant içiyoruz. 

Filipinler

Filipinler’de her sabah (Genellikle Pazartesi, ama bazı yerlerde haftanın başka bir günü olabiliyor) ulusal marşın ardından ülke bayrağına “bağlılık yemini” etmek zorunlu. Yemin sırasında öğrenciler sağ ellerini omuz hizasına kaldırarak avuçlarını açıyorlar. Andın sözleri ise şöyle:

Ben bir Filipinliyim. Filipinlerin bayrağına ve onun temsil ettiği ülkeye bağlılık andı içiyorum. Gurur, adalet ve özgürlüğün olduğu bir ulus için. Tanrı için. İnsanlar için. Doğa ve ülke için.

Hindistan

Hindistan da zorunlu öğrenci andının olduğu ülkelerden biri. Her sabah toplanan öğrencilerin okuduğu ant ise şöyle:

Hindistan benim ülkemdir. Tüm Hintliler benim kardeşlerimdir. Ülkemi severim ve onun zengin mirasından gurur duyarım. Her zaman buna değer olmaya çalışacağım. Ebeveynlerime, öğretmenlerime ve tüm yaşlılara saygı duyup herkese hürmet edeceğim. Ülkeme ve insanlarıma bağlılık yemini ediyorum. Onların mutluluğu ve refahı benim mutluluğumdur.

Singapur

Singapur’da ilkokul ve ortaokul düzeyindeki tüm okullarda, dersler başlamadan önce toplanan öğrenciler her gün ulusal marşı ve ardından ulusal andı okuyor. Açık havada yapılan tören, her tür hava şartında gerçekleşiyor. Ant sırasında öğrenciler sağ yumruklarını kalplerinin üzerine koymak zorundalar. Singapur ulusal andının sözleri ise şöyle:

Biz, Singapur vatandaşları, ırkımız, dilimiz ya da dinimiz ne olursa olsun, bir olmuş insanlar olarak adalete ve eşitliğe dayanan demokratik bir toplum yaratmak için ve aynı zamanda ulusumuzun mutluluğu, refahı ve ilerlemesi için ant içeriz.

Vietnam

Tüm okul yılı boyunca, her sabah bütün okul çalışanları (öğretmen olmayanlar dahil) ve tüm sınıflardan öğrenciler okul bahçesinde toplanarak bayrak töreni yapıyor. Her sabah yapılan tören, ulusal bayramlarda ve özel günlerde de tekrarlanıyor.

Kaynak: Eğitim Pedia

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.