Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19'un 'acil' kısmı bitti

Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19'un 'acil' kısmı bitti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un artık küresel acil durum gerektirmediğine karar vererek, bir dönem hayali bile imkansız gelen kısıtlamalar devrinin sembolik olarak kapandığına işaret etti

Covid-19 konulu uzmanlar paneli toplantısı sonrasında açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Küresel sağlık acil durum olarak Covid-19'un bittiğini büyük bir umutla duyuruyorum." dedi.

Ancak bunun hastalığın bittiği anlamına gelmediğini vurgulayan Tedros "Bu, Covid-19'un küresel sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmiyor." uyarısında bulundu.

Son haftalarda özellikle Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'da vaka artışlarına dikkat çeken DSÖ her hafta binlerce kişinin virüsten dolayı ölmeye devam ettiğini bildiriyor.

Son üç yıl içerisinde dünya çapında 754 milyon kişinin virüsün neden olduğu hastalığa yakalandığı sanılıyor.

Resmi rakamlara göre dünyada en az yedi milyon kişi Covid-19 dolayısıyla yaşamını yitirdi. Ancak Covid-19 bağlantılı olarak sağlık sistemindeki sorunlardan kaynaklanan can kaybının 20 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

PANDEMİ KELİMESİ İLK DEFA MART 2020'DE KULLANILDI

Birleşmiş Milletlere bağlı DSÖ, 30 Ocak 2020'de hastalığa isim bile verilmemiş ve salgın Çin'in ötesine henüz sıçramamışken koronavirüsün ilk defa uluslararası bir kriz olduğunu açıklamıştı.

Pandemi kelimesini ilk defa Mart 2020'de kullanan DSÖ virüsün Antarktika hariç bütün kıtalara yayıldığını duyurmuştu. Bilim insanları açıklamadan çok önce hastalığın salgına dönüştüğünü ifade etmişti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.