Dünya İslam Günü

Mustafa Akkuş adında bir vatandaşın gönderdiği bir e-postadan "23 Şubat" gününün "Dünya İslam Günü" (World Islam Day) ilan edilmesi için bir girişimin başlatıldığı ve bu amaçla Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na müracaat edilerek bu günün "BM Günleri" çerçevesinde kabul edilerek gerekenlerin yapılması talep edilmiş olduğunu öğrendim.

Dünya İslam Günü için "23 Şubat"ın seçilmesinin son derece önemli ve anlamlı bir gerekçesi var: 23 Şubat 632 tarihinde İslam Peygamberi meşhur Veda Hutbesi'ni, Mekke yakınlarındaki Arafat'ta toplanan yüzbine yakın Müslümana okumuştur. Hicret'in onuncu yılında gerçekleşen bu hac Hz. Peygamber'in son haccı ve ashabı ile vedalaşmasıydı.

Veda Hutbesi bütün insanlığa hitap eden bir tür evrensel beyanname niteliğinde olup metinde tevhid inancının ve hesap gününün önemine dikkat çekilmiş insanların temel hak ve özgürlüklerine ilişkin evrensel ilkeler dile getirilerek tavsiye ve uyarılarda bulunulmuştur. Mesela şu ifadeler üzerine dikkatinizi çekmek isterim:

"…Canlarınız, mallarınız, namuslarınız …mukaddestir, her türlü tecâvüzden korunmuştur".

"…Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır…"

"Ey insanlar! Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur…"

"Suçlu kendi suçundan baskası ile suçlanamaz. Baba, oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz…"

23 Şubat gününün Dünya İslam Günü olarak ilan edilmesi için girişim başlatan M. Akkuş'un başvuru metnini buraya almak istiyorum.

Birleşmiş Milletler (Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği) dikkatine,

Aşağıda açıklanan gerekçelerle 23 Şubat tarihinin "Dünya İslam Günü" ilan edilmesi uygun bulunmuştur. Bu günün "BM Günleri" çerçevesinde kabul edilerek gelecek yıldan itibaren kutlanması için gerekenlerin yapılmasını arz ve talep ederim.

23 Şubat 632:

1. Hazreti Muhammed tarafından Veda Hutbesi verildi.

2. Vahyedilen "Bugün sizin için dininizi tamamladım ve size İslam'ı seçtim" (Kur'an, Mâide 3) ayeti ile İslam dini tamamlandı.

3. Veda Hutbesi'nde BM tarafından 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden tam 1316 yıl önce tüm temel insan haklarına vurgu yapıldı.

4. Hutbede sesleniş sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa idi ve bu kutlu çağrının yayılması da isteniyordu, duyanlardan duymayanlara iletmeleri talep ediliyordu.

5. Dolayısı ile bu günde insanlığa çok özel bir armağan sunuldu; İslam'ın özeti ve tamamlandığının ilanı olan Veda Hutbesi, içeriği ile de insanlık için çok büyük bir adımdır, sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa armağan edilmiştir.

Bu kutlu günün ve içerdiği evrensel değerlerin yâdedilmesi için, 23 Şubat tarihinin "Dünya İslam Günü" ilan edilmesi ve adalet, hukuk, kardeşlik, barış, emniyet, inanç gibi İslami evrensel değerlere vurgu yapılması faydalı olacaktır.

Yahudi Soykırımını Anma Günü, Meteoroloji Günü, Sigaraya Hayır Günü, Kooperatif Günü, Posta Günü, Televizyon Günü, Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü, Çölleşmeyle Mücadele Günü… gibi özel günlerin kabul edildiği bir ortamda Dünya İslam Günü'nün olmaması veya kabul edilmemesi için hiçbir sebep yoktur ve bu çok büyük bir eksikliktir.

Bir insan ve bir Müslüman olarak 23 Şubat tarihini "Dünya İslam Günü" olarak ilan ediyorum.

BM Teşkilatı'nı da bu yaklaşımı benimsemeye ve üyelerine tavsiye etmeye davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.