Dünya dışı ilk radyoaktif izotop keşfedildi

Dünya dışı ilk radyoaktif izotop keşfedildi

Bilim insanlarının Dünya’da keşfettiği ilk Dünya dışı radyoaktif izotop gezegendeki elementlerin kökenleri hakkında yeni soruları beraberinde getirdi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar Dünya’da ilk defa bir Dünya dışı radyoaktif izotop keşfetti. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular gezegenimizdeki elementlerin kökeni hakkında önemli sorulara işaret ediyor.

Anton Wallner isimli araştırmacıya göre fizikteki en çarpıcı üç sorudan biri, ağır metallerin nasıl oluştuğunu araştırıyor. Çünkü insan yaşamı için önemli olan demir, potasyum ve iyot gibi ağır metaller süpernovalarla ortaya çıkıyor.

BÜYÜK OKYANUSUN DERİNLİĞİNDE KEŞFEDİLDİ

Değerli madenler olarak adlandırdığımız plütonyum, altın ve uranyum gibi ağır metaller ise iki nötron yıldızının birleşmesi gibi olaylarla ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak Büyük Okyanusun 1.5 kilometre derinlerinden alınan örneklerde görülen Plütonyum-244 izotopu, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İncelenen okyanus kabuğunda radyoaktif demir-60 izotopu da bulundu.

Wallner, hikaye karmaşık diyerek araştırmayı şöyle açıklıyor, “Verilerimiz, süpernovaların gerçekten plütonyum-244 ürettiğine dair ilk kanıt olabilir. Veya belki de izotop süpernova patlamadan önce yıldızlararası ortamdaydı ve süpernovanın püskürmesiyle güneş sistemi boyunca itildi.”

DÜNYA DIŞINDAN GELMİŞ OLMALI

Araştırma ekibi, Dünya 4 milyar yıl önce yıldızlararası gaz ve tozdan oluştuğunda orada bulunan herhangi bir plütonyum-244 ve demir-60'ın çoktan çürüyeceğini söyledi. Dolayısıyla bu iki izotopun, Dünya'nın çevresinde meydana gelen şiddetli kozmik olayların kanıtı olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları bu gizemi çözmek için farklı yarı ömürlere (azalmakta olan bir maddenin baştaki miktarın yarısına düşmesi için gereken zaman) sahip farklı atomları incelemek istiyor. Yarı ömür, bir saate benziyor. Dolayısıyla elementlerin yaşları bununla tahmin edilebiliyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.