Dünya devleri Apple'a karşı Samsung'u destekliyor!

Dünya devleri Apple'a karşı Samsung'u destekliyor!

Tarihin en büyük teknoloji davası başladı. Başlığa sığdıramadığımız kadar çok sayıdaki sektör devi Apple'a karşı Samsung'un yanında birleştiler.

Teknoloji dünyasını sıkı sıkıya takip eden hepimizin bildiği gibi Apple ile Samsung yıllardan beri birbirlerini karşı 'patent ihlali' temalı envai çeşit dava açtılar. Ta Galaxy S'ten başlayıp bugüne kadar gelen bu davalar zincirinin ilk halkasını başlatan Apple bunun hemen ertesinde de birbiri ardına salvolarla devamını getirdiği için Samsung da bir süre sonra tepkisiz kalmayıp benzer içerikte davalar açmaya başlamıştı.

İşte bu davaların en büyüğü olarak kabul edilen ve 2012 yılında Samsung'un Apple'a patent haklarını (3 adet tasarım patenti) ihlal ettiği gerekçesi ile 930 milyon dolar gibi devasa bir tazminat ödeme kararıyla neticelendirilen dava Samsung'un üst mahkemeye itirazı neticesinde yeniden görülmeye başlanmış ve ceza 548 milyon dolara düşürülmüştü.

Tazminatın düşürülme sebebi Apple'ın Galaxy S ve Nexus S modellerine yönelik olarak iddia ettiği 'tasarımı iPhone'dan çalındı' iddiası ve buna gerekçe olarak da gösterilen patentin aşağıdaki kısımlarının (tüm patenti aşağıdaki görselin altında yazdık) geçerlilik arz etmediği yönünde alınan karar idi:
4 tarafı eşit biçimde eğimli formda tasarlanan dikdörtgen biçiminde bir ürün, bu ürünün önünü kaplayan düz yüzey ve bu yüzeyin altına yerleştirilmiş ekran.

Evet; inanması güç ama Apple'ın ilk davadan yaklaşık 1 milyar dolar gibi devasa bir tazminat kazanmasının sebebi, jürinin bu kıstasları geçerli olarak kabul etmesi idi.

Bu karara 'böyle muğlak bir patent' olmaz diyerek itiraz eden Samsung'un itirazını yerinde bulan üst mahkeme ise bu Mayıs ayında aldığı karar doğrultusunda cezayı yukarıda da belirttiğimiz gibi 548 milyon dolara düşürmüştü.
Doğal olarak 548 milyon dolarlık karara da itiraz eden Samsung cephesinin öne sürdüğü şimdiki argüman ise, tazminatın toplam firma geliri üzerinden değil sadece ihlal edilen patent haklarının konu olduğu cihazdan elde edilen gelir üzerinden değerlendirilerek ödenmesi gerektiği. Fakat temyiz mahkemesi yargıçları Samsung'un bu itirazını reddediyorlar

Yani Samsung diyor ki:

Apple'ın patentini (örneğin) Galaxy S'te ihlal etmişsem sadece o cihazdan sağladığım geliri baz alınarak belirleyin tazminat miktarını, bütün gelirim üzerinden değil.
 
Apple'ın itiraz ettiği patentin tamamı şu şekilde: 4 tarafı eşit biçimde eğimli formda tasarlanan dikdörtgen biçiminde bir ürün, bu ürünün önünü kaplayan düz yüzey ve bu yüzeyin altına yerleştirilmiş ekran. Ekranın alt ve üst kenarlarında doğal (siyah veya beyaz) dayanıklı çerçeveler, yanlarda ise daha dar çerçeveler. Ekranın üzerinde yuvarlatılmış kenarlara sahip kare şeklinde renkli ikonlar ve ekranın altında bir dock ünitesi. İşte mahkemenin tazminat tutarını düşürme sebebi bu patenti en başta komple bir bütün olarak kabul ederken, itiraz neticesinde kısmi ihlale (arayüz, dock ve genel tasarım çizgileri) karar verilmesi.

İşte başlığa hepsini sığdıramadığımız dev teknoloji firmaları (Google, Facebook, eBay, Dell, HP, Newegg, Limelight ve SAS Enstitüsü) mahkemenin bu kararına karşı birleşip, Samsung'un savını destekler nitelikte bir dosya oluşturarak mahkemeye sundular.

Dosyanın temel tezi, mahkemenin bu yönde bir karar vermesi halinde teknoloji sektöründeki yeniliklerin önüne büyük bir ket vurulacağı görüşü. Şöyle ki, akıllı telefonların artık çok daha sofistike yapıda ve geçiş çaplı bir iç bileşenlere ev sahipliği yaptığını belirten firmalar, böyle bir karar alınması halinde sadece telefon üreticilerinin değil hem cihaz hem de bileşen üreticilerinin üzerinde son derece ciddi bir olumsuz etki oluşturacağını öne sürüyorlar.

Devlerin katılımı ile birlikte son yılların -hatta belki tüm zamanların- en büyük teknoloji davası haline geleceğine kesin gözle bakılan davanın neticesinin ne olacağını daha şimdiden en çok konuşulan konulardan birisi haline geldi ki içerik bakımından değerlendirdiğimiz zaman hakikaten de hukuk derslerinde 'case' olarak verilebilecek denli enteresan bir dava.

yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.