Dünya 'Bayram Namazı'nda

Dünya 'Bayram Namazı'nda

Kurban Bayramı Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bayram namazı için camilere akın eden Müslümanlar camilere sığmayınca sokaklar adeta mescit oldu. Tek yürek olup el açan mü’minler, yaşanan savaş ve zulümlerin sona ermesi için dualar etti.

Tüm İslam alemini saran Kurban Bayramı coşkusu camilere sığmadı. Bayram namazı için camileri dolduran Müslümanlar, sokaklara taştı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açılan Rusya'daki Moskova Merkez Camisi'nde ilk bayram namazı kılındı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Moskova Merkez Camisi'ne çıkan bütün sokaklar namaz için kapatıldı. Metal detektör ve detaylı üst aramasının ardından camiye ulaşmaya çalışan vatandaşlar, sokaklarda bile yer bulmakta zorlandı. Moskova'da bayram namazı camilerin yanı sıra belediye tarafından belirlenen özel alanlarda kılındı.

BALKANLAR TEK YÜREK OLDU

Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanlar da, Kurban Bayramı coşkusuna ortak oldu. Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan ve Karadağ'daki Müslümanlar, bayram namazında camilere akın etti. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan Müslümanların ilk adresi Başçarşı'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'ydi. Cami avlusuna sığmayan çok sayıda Müslüman, bayram namazını sokaklarda kıldı. Bayram namazını geleneksel olarak Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç kıldırdı.

KADINLAR NAMAZA GELİYOR

Endonezya'nın başkent Cakarta'da bulunan dört katlı ve 250 bin kişi kapasiteli camiyi dolduran Müslümanlar, kültürel kıyafetleriyle ailece bayram namazını eda etti. Camiye sığmayan Müslümanlar, namazı caddelerde kılmak zorunda kaldı. Endonezya'da bayram namazını farklı kılan etkenlerden birisi, kadınların da bayram namazlarına katılması. Binlerce kadın, eşleri ve çocuklarıyla namaza katılıyor. Endonezyalı kadınların namaz için tasarlanmış yöresel kıyafetleri de dikkati çekiyor.

ÇİN'DE CAMİLER DOLDU

Çin'in başketi Şanghay'ın en büyük camilerinden Huşi'ye binlerce Müslüman akın etti. Camiye sığamayanlar ana caddelere kadar taştı. Çin'de yaşayan 56 etnik unsurdan 10'u Müslüman azınlıklardan oluşuyor. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi Türk ülkeleri de coşkuya ortak oldu. Neredeyse her gün ölüm haberlerinin geldiği ve terör olaylarının yaşandığı Afganistan'da halk bayram namazı için camileri doldurdu

GURBETÇİLER BAYRAMLAŞTI

Özellikle Türk gurbetçilerin yoğun olduğu Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan gurbetçiler bayram namazını kılmak için Şehitlik Camisi'ne akın etti. Namaz sonrası okunan hutbede, birilik ve beraberliğin önemine değinilerek, Müslümanlar içinde fitne ve fesat çıkarmanın olumsuz sonuçları vurgulandı. Hollanda'da yaşayan 1 milyona yakın Müslüman, Kurban Bayramı'nı büyük bir sevinçle karşıladı.

Silahların gölgesinde
 
İHH İnsani Yardım Vakfı başta olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşu, hayırsever Türk halkının emanetlerini yaşanan iç savaş nedeni ile bayramı zor şartlarda idrak etmeye çalışan Lübnan'daki mültecilere ulaştırdı. Bir türlü huzurun sağlanamadığı Beyrut'ta ise bayram buruk geçiyor. Korkunun hakim olduğu şehirde, her sokak başında birer güvenlik görevlisi bulunuyor. Bölgede eli silahlı insan görmek istemeyen yöre halkı, çoğu kez güvenlik güçlerinin hakaretine ve saldırısına mağruz kalıyor. 

Yine yaş sınırı
 
Hemen her gün ölüm haberlerinin geldiği ve İsrail'in zulmü altında inleyen Kudüs'te de bayram namazı kılındı. Sabahın erken saatlerinde Kudüs'ün sembolü olan Mescid-i Aksa'ya gitmek için evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu. Kur'an tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafları çektirdi. İsrail yönetimi, Batı Şeria'dan 30 yaş üstü kadınlar ve 45 yaş üstü evli erkeklerin Aksa'ya girişine izin verirken, Gazzelilerin ise Aksa'ya girişine izin vermedi.

Sarayiçi'nde namaz kıldılar
 
Avrupa'ya gitme umuduyla günlerdir Edirne'de bekleyen Suriyeli mülteciler bir haftadır kaldıkları Sarayiçi'ndeki meydanda bayram namazı kıldı. Meydanda toplanan cemaate namazı, Suriye'de İlahiyat Fakültesi'nde görevliyken iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen ve bir süredir Türkiye'de yaşayan İlyas Ahmet kıldırdı. İlyas Ahmet hutbesinde, başta Suriye olmak üzere sıkıntı yaşayan İslam topraklarına huzur ve barış gelmesi dileğinde bulunarak, İslam alemine birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Öte yandan AB Liderler Zirvesi'nden umdukları haberleri alamayan Suriyeliler şehirden ayrılmaya başladı.

Beştepe'ye akın ettiler

Açılışı geçtiğimiz temmuz ayında yapılan ve ilk kez Ramazan Bayramı'nda bayram namazı kılınan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Beştepe Millet Camisine vatandaşlar akın etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddenin iki tarafı da camiye gelen vatandaşların araçlarıyla doldu. Vatandaşlar, camiye x-ray cihazından geçerek alındı. Cami bayram namazı kılan vatandaşlarla doldu. Bazı yabancı uyruklu vatandaşların da geleneksel kıyafetleriyle camiye geldiği görüldü. Camiye çocuklarıyla gelen vatandaşlar, bayram sevincini birbirleriyle kucaklaşarak yaşadı. Namaz çıkışında cemaate şeker ikram edildi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.