Dülük kazılarında hamam ve bazilika gün yüzüne çıkarıldı

Dülük kazılarında hamam ve bazilika gün yüzüne çıkarıldı

​Gaziantep'in Dülük köyündeki Keber Tepesi'nde devam eden kazılarda Roma dönemine ait hamam ve bazilikanın büyük kısmının gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Dülük köyündeki alanda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik kentte medeniyetin izleri hummalı bir çalışma ile gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Birçok medeniyetin izlerini taşıdığı antik kentte profesyonel arkeologların gözetiminde kazı çalışmaları yürütülüyor.

Titizlikle yapılan çalışmalar sonrası tarihi eserler bir bir gün yüzüne çıkarılıyor. Taş sütunlar ise ince bir çalışmanın ardından çıkartılarak korumaya alınıyor. İnce fırça ve kazma darbeleri ile zarar verilmeden eserlerin estetik yapılarının bozulmadan toprak altından çıkarılması için detaylı çalışma yapılıyor.

Dülük kazılarında bulunan hamam ve bazilika ile ilgili bilgi veren Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Dülük köyündeki Keber Tepesi'nde devam eden kazılarda Roma dönemine ait hamam ve bazilikanın büyük kısmının gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

"Bölgede yoğun bir yaşamın olduğunu gösteriyor"

Fadıloğlu ise dünyanın en eski yerleşim alanlarından Keber Tepesi'ndeki antik kentte kazıların devam ettiğini, tarihi eserlerin estetik yapıları bozulmadan gün yüzüne çıkarıldığını anlattı.

Gaziantep ve Dülük'ün insanlık tarihi açısından önemine dikkati çeken Fadıloğlu, "İnsanoğlu var oldu olalı bu topraklarda hayat devam etmiştir. Son iki yıldır yapılan kazılarla bir ucu 2'nci yüzyıla dayanan hamam, diğer tarafta 4'üncü yüzyıla dayanan kilisenin varlığı söz konusudur. Bu da bölgede yoğun bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Özellikle hamamın yanındaki kazıda çıkan tabletlerde, burayla ilgili kent arşivini oluşturan bir noktanın varlığından bahsedebiliyoruz. İnşallah yoğun çalışmayla buranın gerçek manada tarihini, hikayesini ortaya çıkarmış olacağız." dedi.

Almanya Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter de bu yılki kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını, 2'nci ve 3'üncü yüzyıldan kalma Roma dönemine ait hamam ve 4'üncü yüzyıla dayanan bir bazilikanın büyük kısmını gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

Kazıların son derece başarılı geçtiğini belirten Winter, "Çalışmalarımıza temmuz ayında başladık ve 60 bilim insanıyla yürüttük. Bunların arasında Türkiye'den, Almanya'dan, Danimarka'dan bilim adamları var. Çok güzel ve kaliteli mozaikleri gün yüzüne çıkardık. Bunların bölge için çok önemli buluntular olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda kazı alanını genişleteceğiz ve burada kentleşmenin nasıl oluştuğunu ortaya çıkarmaya çalışacağız. Kazılardan sonra restorasyon çalışmalarını da başlatacağız. Alanın ziyaretçilere açılmasını düşünüyoruz. Büyük bir kitlenin gelip bu tarihi yerinde görmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.