Düğün masrafları cep yakıyor

Düğün masrafları cep yakıyor

Senede 500 bini aşkın çiftin evlendiği Türkiye’de, hayatlarını birleştirmeye hazırlanan çiftlerin harcadığı para cep yakarken, düğün masrafları her geçen gün biraz daha artıyor.

Her bölgenin kendine uygun gelenekleriyle yürüttüğü düğün hazırlıkları büyük masrafa neden olurken, harcamalar bölgeden bölgeye 30 ila 100 bin lira arasında değişiyor. Gelin ve damat adayları düğün için ya kredi çekmek zorunda kalıyor ya da seneler öncesinden birikim yapıyor. Özellikle doğu bölgelerinde geleneklere bağlı olarak altının fazla alınması, evlenmek isteyenleri daha da zor durumda bırakıyor. Son zamanlarda altın fiyatlarının artmasıyla birlikte düğün yapmak isteyenlerin harcadığı para cep yakıyor. Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde dünya evine giren damat Cihan Harmancı, evlenmek isteyen çiftlerin büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Yeni evlendiğini ve düğünü için 100 bin TL harcadığını söyleyen Harmancı, şöyle konuştu:

“Örf ve adet geleneği adı altında insanlara dayatılan bir evlilik 70 bin TL’nin altında olamaz. Çevremize baktığımızda en dar gelirli bir aile bile 30 bin TL’lik altın almak zorunda kalıyor. Düğün için yapılan diğer masraflar bunun dışındadır. Bu masraflar her ailenin altından kalkabileceği bir yük değil. Beş çocuklu bir ailenin, 5 çocuğunu evlendirebilmek için ciddi bir birikimi olması gerekiyor. Hakkâri yöresi evlilik yaşı en geç olduğu yerlerden birisidir. Göreve başladığım gibi evlenmek için direkt kredi çektim. Bundan başka bir olanağım yoktu. Sonuçta çoğumuzun aile standartları belli. Fabrikatör çocuğu değiliz. İnsanlar hayata atılırken, güzel bir yuva kurup mutlu bir şekilde evime gideyim derken eve gittiği ilk gün başlıyorlar borç hesabı yapmaya. 5 yıl boyunca borç ödeyeceğim.”
Diyarbakır’dan Yüksekova’ya gelin gelen Gamze Demirhan da, masrafları tek yönlü düşünmemek gerektiğini söyleyerek, düğünün hem gelin hem de damat için masraflı olduğunu belirtti. Bu durumu gençler açısından daha da kolaylaştırmak gerektiğini dile getiren Demirhan, “Örf ve adet diyerek her şeyi dayatmamak gerekiyor. Onların da evlilikten sonra daha refah içerisinde yaşamaları için ailelerin daha da destek çıkmaları lazım” diye konuştu.

“ALTINA OLAN RAĞBET DÜŞÜŞTE”

Son zamanlarda altının aşırı yükselmesinden ve olaylardan dolayı kuyumcu esnafı olarak sıkıntı çektiklerini belirten altın satış elemanı Hasan Ardıç, gelin ve damat adaylarının rahat düğün yapamadıklarını söyleyerek, altına olan rağbetin düşüşte olduğu kaydetti.

Altının yükselmesinden dolayı eskisi gibi satışın olmadığını aktaran kuyumcu İsmet Öztunç da, satışlarının geçen seneye oranla yüzde elli düştüğünü belirtti. Yaşanan olaylardan dolayı halkın tedirgin olduğunu ifade eden Öztunç, “İnşallah kısa zamanda bir çözüm bulunup bu sıkıntılar biter. Bir tam altın fiyatı 750 TL’ye dayandı. Düğün yapan çiftler en az 25 bin TL’ye yakın altın alıyor” diye konuştu

Altın fiyatının yükselmesiyle birlikte düğünlerin masraflı olduğunu söyleyen damat adayı Muğdat Alkan da, düğününü yıllarca ertelemek zorunda kalan insanların olduğunu belirtti. Bölge insanının gelir durumunun düşük olduğunu kaydeden Alkan, “Altını borç eden insanlar var, kredi çeken insanlar var, arsa satan insanlar var, mecburi böyle yollara giren insanlarımız çok” şeklinde konuştu.

DOĞUDA BEKAR ORANI YÜKSEK

24 Mart 2015’te açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yüzde 49 bekar oranıyla ilk sırada Hakkâri yer alırken, Hakkâri’yi yüzde 46 ile Şırnak, yüzde 40 ile Batman takip etti. Bu verilere göre, Türkiye'de bekâr oranı en yüksek iller sıralamasında ilk 14 il Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alıyor. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.