Dua kaderi nasıl değiştirir?

Ben 35 yaşında bekâr bir bayanım. Evlenmeyi istiyorum ama şimdiye kadar olmadı. Yaş ilerledikçe ümidim azalıyor. "Ecel ve nikâh günü değişmez" deniyor. Yapılan duaların bunda etkisi nedir? Dua kaderi değiştirir mi? Ne yapmam gerekir? (Rumuz: Dua)

Pey­gamberimiz "Kaderi ancak dua geri çevirir. Ömrü ancak iyilikler arttırır" sözleriyle bu gerçeği dile getirir.

Bir başka hadiste de aynı hakikati şöyle izah eder:

"Tedbir ve dikkat etmek Allah'ın takdir ettiği şeye fayda ver­mez. Ancak dua, inen ve inmeyen musibetlere fayda verir. Belâ iner fakat onu dua karşılar ve kıya­mete kadar ona karşı durur."

Burada değişen kader değil kazadır. Kader bir şey hakkında verilen karardır, kaza da o şeyin uygulanması­dır.

Bir insan içten, samimi biçimde dua eder, Cenab-ı Hak mükâfat olarak o kişinin başına ge­lecek belâyı kaldırır. Burada değişen kader değil kaderin uygulamadan geri çekilmesidir.

***

Her zaman, her istediğimiz olmayabilir, olaylar arzu etmediğimiz biçimde gelişebilir, planımız, programımız altüst olabilir.

Bu durumda ne deriz? "Haktan hayırlısı, demek ki kısmet değilmiş. Kısmet olsaydı bir şey bir şeye bahane olur, gerçekleşirdi" deriz, kadere dayanır, tevekkül ederiz. Sonuç açısından, istediğimiz şeyin olması da güzeldir, olmaması da güzeldir.

Kur'ân, "Belki de sizin hoşlanmadığınız şey, hakkınızda hayırlı olur; hoşlandığınız şey ise sizin için bir şer olur. Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 2:216) derken bu gerçeği anlatıyor, başımıza gelen olayların perde arkasına dikkatimizi çekiyor.

Her evlenen mutlaka mutlu mu oluyor, hayatı hep mutlu mu geçiyor? Mutluluklara hiç gölge düşmüyor mu, mutlu başladığı halde, aynı şekilde mutlu olarak devam edebiliyor mu?

Çevremize şöyle bir bakalım, çok fazla olmasa da evlendikten birkaç sene sonra huzursuzlukları had safhaya varan az mı aileler var?

Buna karşı şayet "Kötü emsal olmaz, evlenenlerin çoğu mutlu olarak hayatını devam ettiriyor, ben de evlenince mutlu olmak için elimden geleni yaparım" denirse, yine imkânlar ölçüsünde girişimlerde bulunmaktan, sabır içinde beklemekten, "Hayırlısı ise olur" demekten başka elden ne gelir ki?

Duaya, istemeye devam etmek lazım. Ne zamana kadar? İstediğimiz oluncaya, "duanın vakti kaza oluncaya kadar." İstediğimiz gibi bir evlilik yapıncaya kadar, elimizi duadan indirmeyeceğiz, kalbimizi duadan döndürmeyeceğiz.

Bugün
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum