DSÖ’ye nobellik itiraz: Kaliteli sucuk kanser yapmaz

DSÖ’ye nobellik itiraz: Kaliteli sucuk kanser yapmaz

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Sucuk, salam, sosisin 50 gramı bile kanser yapıyor’ açıklamasına Nobelli Harald zur Hausen’dan itiraz geldi: İyi işlenmiş kırmızı etin kanser yaptığı doğru değil.

Tümör virüs bilimi alanındaki çalışmalarıyla 2008 yılında Nobel Ödülü’nü alan Alman bilim adamı Harald zur Hausen, Dünya Sağlık Örgütü’nün salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi işlenmiş etlerin sadece 50 gramının bile yenmesinin kanser yaptığı yönündeki açıklamasına itiraz etti. 

MOĞOLİSTAN ÖRNEĞİ

Alman Kanser Araştırmalar Merkezi’nden (DKFZ) Prof. Dr. Harald zur Hausen, sığır, domuz, at, keçi, koyun gibi tüm kırmızı et türlerini ‘hepsi kanser yapıyor’ diye nitelemenin doğru olmadığını söyledi. Böyle bir genellemenin kalın bağırsak kanserinin dünyadaki seyrine ters düştüğünü kaydeden Harald zur Hausen, kırmızı et tüketimi oldukça yüksek olan, ancak kalın bağırsak kanserinin az görüldüğü Moğolistan ve Bolivya’yı örnek gösterdi. Prof. Zur Hausen, DSÖ’nün gerçekten kanser riski taşıyan et türlerin ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

ÇİĞ ETE DİKKAT 

Kendisinin de geçmişte bu konuda araştırma yaptığını ve sığır etinin kanser riski taşıdığı yönünde bulgulara ulaştığını kaydeden zur Hausen, etlerin pişirilmesinde yapılan yanlışlıkların, işlenmemiş etlerin pişirilmesinde de ortaya çıktığına dikkat çekti.  Hausen’e göre iyi işlenmiş etin kanser yaptığına dair bir bulgu yok. Alman bilim adamı, et tüketimi konusunda genel bir tavsiyede bulunmak istemediğini ancak, çiğ et ve yüksek miktarda sığır eti tüketiminden kaçınılmasını önerebileceğini söyledi.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.