Dörtlü basamakta yürümek-2

Buna göre; faaliyeti nitelikli,bireyi keyfiyetli kılan faaliyetin içindeki değişim/gelişim sonrası üçüncü basamak olan  teceddüt/yeniliktir. Ruha ve cesede  lezzet veren budur. İnsanın doğrularını doğru ancak zenginleştirerek,cazip kılarak ve kalpleri yumuşatacak bir ilgi ve alaka ile sunmasının değişim yolculuğu ile mümkündür.

Tebeddülün akli-kalbi-vicdani-ruhi değişim fonksiyonları ister istemez yeni bir ana sürecin başlangıcını yapar:Teceddüt.
Teceddüt,değişimin doğrulanan bir yenilik,uygulanabilir bir tecdit ve inovasyon değeri olan bir proje/plan halinde hayata hazırlanması ile insanı ve gelişimini cesaretlendirir. Bu eşiği yakalamak,bu noktaya tırmanmak,bunun için inkılab-ı kalbi ve akli sınırlarını geçip üçüncü basamağa çıkmak ciddi bir cehd ve asil bir fedakarlık ve mahviyet ister.

  Kendini önemseyen ve elindekini kaybetmek istemeyen bu aşamaya geçemez ve asla istemez.Statükonun direnç kaleleri ve bu aşamaya götüren kainattaki fıtrat kanunlarına bile engel olurcasına “Ben Ben …” basitliğinde bir bekçi korumacılığında kulübesine sığınır,yada dükkanın da, belki de öncesinde olduğu gibi at sırtında sınırlı malları satan bir çerçi veya bakkal kadar faaliyet göstermeyi yeterli bulur. Asla marketten hoşlanmaz. Ve zinhar bakkaldan markete geçilmemelidir.
 
Teceddüt hakikati manasını bulursa,tecdidi netice verirse,insandaki tekamülün bu yeni basamağı ruhunu icra ederse,artık yeni bir kapı daha açılır. Yeni bir basamak bize “Hoş geldin” der. Bu basamak, dördüncü mertebe olan temeddün gerçeğidir. Sureten medeni,hakikaten toplumcu ve dini, cemiyet dini olan bir insan için temeddün/medenileşme bir mükafat ve yaşama kalitesidir.

O zaman müspet medeniyetin,Kur’an medeniyetinin beş esaslı hükmü olan;
a)hak,
b)fazilet,
c)rabıta-i dini,vatani,sınıfi,
d)teavün/yardımlaşma,
e)hüda  üzerine bina edilen temeddün/medenileşme/çağdaşlaşma/asrını yaşama/maddi-manevi kalite çizgisi  gündem olmaya başlar.

Dünyayı dinimiz için severek,ahiretin tarlası  görerek,ruhun ve cismimizin lezzet kanallarını açarak,şükür ve hamd için terakki kapılarını zorlayarak,müspet rekabetle temeddün basamağında yeni bir medeniyeti inşa edebiliriz.

Bu dünya“Neden  herkese terakki dünyası olsun da,bizim için tedenni dünyası olsun?” itirazı ve sitemini çözecek olan temeddün basamağında yürüyenlerdir.

Şekle,zahire,gaflete,maddi hırsa,makam sevgisine,nefsin taleplerine ve yaşanan dünyevi hallerin menfi medeniyetten beslenen  uygulamalarına alternatif bir medeniyet inşa edeceksek, temeddün şart.

“Saadet saray-ı medeniyetinde”,yani medeniyetin mutluluk sarayında yaşamak istiyorsak,-ki üstadımız Hakkari’de aşiretlere yüzyıl önce önermiş-  dörtlü basamağı tırmanmalıyız.

Temeddün basamağında,başka dörtgenleri her aşamada bir plato gibi muhkem zemin için idrak ederek ilerleyebiliriz.

Bu dörtlülerden biri;
a)Acz,
b)fakr,
c)tefekkür,
d)şefkat zeminidir.

Bir başka dörtlü;
a)sadakat,
b)muhabbet,
c)uhuvvet,
d)şefkat iklimidir.

Bir başka dörtlük ise;
a)nazar,
b)niyet,
c)manay-ı harfi,
d)manay-ı ismi  keşfidir.

Bunlar gibi,ebede giden yolda, dörtgenlerin çerçevelediği,birer çıta gibi ölçülerimizi belirlediği bir güzergahta hayat merdiveninde yeni basamaklarda inkişaf etmeye ve inşirah bulmaya ne dersiniz?

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.