Dönemin Genelkurmay'ının Risale-i Nur uyarısına Zübeyir ağabeyin tepkisi

Dönemin Genelkurmay'ının Risale-i Nur uyarısına Zübeyir ağabeyin tepkisi

O dönemin canlı şahidi ağabey anlattı

Bediüzzaman Said Nursî’nin talebesi Mehmed Fırıncı Ağabey, Zübeyir Gündüzalp’ten aldığı Risale-i Nur hizmetindeki mühim bir ölçüyü anlattı.

Mehmed Fırıncı Ağabey geçmişteki hizmetleri anlatırken, Risale-i Nur’un tanıtılması bakımından haftalık da olsa bir neşir organına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Böyle bir neşriyat yapmanın o zamanlarda kolay olmadığını dile getiren Fırıncı Ağabey, Salih Özcan’ın ısrarıyla İttihad Gazetesinin gündeme geldiğini ifade etti.

Çocuklarla Risale-i Nur sohbeti gazetede yayınlandı

Bu vesileyle İttihad Gazetesi sahibi Salih Özcan, başyazarı ise Mustafa Polat olarak neşre başlamıştı. Bu neşir sırasında ise Mehmet Emin Birinci Ağabey, çocuklarla birlikte Risale-i Nur sohbeti yapıyor ve onların Risale-i Nur’a olan alakalarını da Nur Çocuklar isminde bir tefrika ile İttihad Gazetesinde neşrediyordu.

Genelkurmay: O yayını durdurun!

Bu neşriyat sebebiyle Genelkurmay, gazetenin sahibi olan Salih Özcan’ı çağırmış ve en kısa zamanda Nur Çocuklar tefrikasını kesmelerini istemişti. Bu uyarı karşısında Salih Özcan Ağabey, İstanbul’a gelmiş ve bu durumu Fırıncı Ağabeylere anlattıktan sonra durumu Zübeyir Ağabeye sormaya karar vermişlerdi.

Risale-i Nur hizmeti yapmayacaksanız gazeteyi çıkarmaya ne lüzum var?

Bu soru karşısında Zübeyir Ağabey ise Risale-i Nur hizmetinde her alanda tatbik edilebilecek mühim bir ölçüyü şu sözlerle dile getirmişti:

“Risale-i Nur hizmeti yapmayacaksanız gazeteyi çıkarmaya ne lüzum var? Esas mesele gazetecilik yapmak değil, Risale-i Nur’u bu vasıtalarla efkar-ı âmmeye duyurmaktır. Ve Risale-i Nur’un meşruiyetini ve kanuniyetini göstermektir. Çünkü o dönemlerde durmadan mahkemelerde dava açılıyordu. ”

Zübeyir Ağabeyin bu sözleri karşısında Nur Çocuklar dizisinin yayını kesilmemiş, hattâ Birinci Ağabey’in yazıları daha sonra kitap haline getirilmişti.

Fırıncı ağabeyin videosu:

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum