"Domuz eti yemeye zorlandık"

"Domuz eti yemeye zorlandık"

Soykırımla suçlanan Kızıl Kmerler'in iki liderinin yargılandığı davada ifade veren Müslüman tanık, domuz eti yemeye zorlandıklarını ve oruç tutmalarının yasaklandığını söyledi.

Kamboçya'da Kızıl Kmerler'in iki liderinin soykırım suçuyla yargılandığı davanın duruşmasında Çam Müslümanı tanık, ifadesinde Kızıl Kmerler rejiminin Müslümanlar üzerinde baskı kurduğunu söyledi.

Çam Müslümanı 61 yaşındaki Sos Min, tanık olarak dinlendiği duruşmada, "Dini sınırlamalar getirdiler, bizi domuz eti yemeye zorladılar ve oruç tutmamızı yasakladılar" dedi.

Ağır işlerde çalıştırıldıklarını ancak kendilerine çok az yiyecek verildiğini belirten Sos Min, Çam dilini kullanmalarına da izin verilmediğini dile getirdi. Sos Min, Kızıl Kmerler'in iktidarı ele geçirmesinin hemen ardından Çam yaşam biçiminin yok olduğunu, saçlarını kısa kesmeye zorlandıklarını, bunu yapmadıkları takdirde rejimin düşmanı olmakla suçlandıklarını söyledi.

Her ihtimalde öldürüleceklerini düşündükleri için ayaklandıklarını ancak başarıya ulaşamadıklarını kaydeden Sos Min, bu olay sonrası bazı arkadaşlarının rejim mensupları tarafından bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti. Müslüman tanık, köyünden 50 kişiyle başka bir köye götürüldüğünü, yolda dinlenmelerine izin verilmediğini ve yeni doğmuş bazı bebeklerin öldüğünü aktardı.

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüş, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı.

Kızıl Kmer rejiminin hayatta kalan liderlerinin, başkent Phnom Penh'de Birleşmiş Milletler desteği ile kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor. Savaş suçları işlemekle suçlanan Kızıl Kmerler, aynı zamanda Vietnamlılar ve Çam Müslümanları gibi etnik azınlıklara karşı soykırım suçlamasıyla yargılanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.