Domates üreticisini don vurdu

Domates üreticisini don vurdu

Antalya'da örtü altı domates üreticileri, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle ürünlerin zarar görmemesi için seralarda soba yakıp, nöbet tuttu. Maliyetlerin arttığında yakınan üreticiler, odunun ise karaborsaya düştüğünü söyledi.

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk hava, örtü altı üreticilerini olumsuz etkiledi. Hava sıcaklığının akşam saatlerinde -1, gece ise -5'e kadar düştüğü kentte çiftçiler, ürünlerin soğuktan etkilenmemesi için seralarda soba yakıp, nöbet tuttu. Kumluca, Gazipaşa, Serik, Finike, Demre'nin yanı sıra örtü altı üretimin yapıldığı merkez ilçeler Aksu, Döşemealtı ve Konyaaltı ilçelerinde de çiftçiler seralarda sabahlıyor. 

12 GÜNLÜK NÖBETİN MALİYETİ 15 BİN TL

Konyaaltı İlçesi'nde örtü altı üretim yapan çiftçilerden Şaali Sonyüksek, domates serasında bu yıl toplam 12 gün don nöbeti beklediğini kaydetti. Bunun kendisine maliyetinin 15 bin TL olduğunu vurgulayan Sonyüksek, yakacak odun bulmakta güçlük çektiklerini ifade etti. Ürünün yetişme aşamasında olduğunu anlatan Sonyüksek, "Sebze fiyatları şu anda normal. Ancak maliyet arttıkça fiyatların da artacağını düşünüyorum. Fiyatların düşük olmasında ihracatın durmasının da büyük payı var" dedi.

'İHRACAT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ ŞART'

Üreticilerden Türker Çetinkaya ise ürünün dondan etkilenmemesi için yaklaşık 1 kamyon dolusu odun yaktığını, bunun maliyetinin 7 bin TL olduğunu vurguladı. Soğuk havanın devam etmesi halinde zarar edeceklerini kaydeden Çetinkaya, "Domatesin kilosu şu anda 1.3 ile 1.7 liradan satılıyor. Soğuk havanın yanında ihracatın durmasının da ilerleyen zamanda bize bir faturası olacak. İhracat konusunda yetkililerden teşvik bekliyoruz" diye konuştu.

ODUN KARABORSA 

Serada don nöbeti bekleyen üreticilerden Ramazan Sert ise ellerindeki odun stokunun bitmek üzere olduğunu kaydetti. Odunun sterinin (1 metre küpe eşit ölçü birimi) 70 TL'den 100 TL'ye yükseldiğine dikkati çeken Ramazan Sert, "Elimizde yakacak odun kalmadı. 4 gündür nöbet bekliyoruz. Portakalı don vurdu. Tek umudumuz domatesti ama şu an masraflarımız çok arttı. İhracat da yok. Devletten başta odun ve mazot olmak üzere destek bekliyoruz" dedi. 

Diğer bir üretici Ali Ataş ise hava sıcaklığının sera içersinde 1- 2 dereceye düştüğü andan itibaren sobaları yakmaya başladıklarını, bu nedenle maliyetlerin çok arttığına dikkati çekti. Ataş, artan odun fiyatından ve odun bulamamaktan yakındı

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.