Dolu, üzüm rekoltesini düşürdü

Dolu, üzüm rekoltesini düşürdü

Kaliteli pekmeziyle ünlü Kırşehir'de mayıs ve haziran aylarında yaşanan dolunun, üzüm rekoltesinde yüzde 50'ye varan düşüşe yol açtığı belirtildi.

Kaliteli pekmeziyle ünlü Kırşehir'de, mayıs ve haziran aylarında yaşanan dolunun üzüm bağlarında oluşturduğu zarar nedeniyle rekoltede yüzde 50'ye varan düşüş yaşandığı bildirildi.

Özellikle Nevşehir sınırına yakın Mucur ilçesinde sofralık, kurutmalık ve pekmez yapımı için üretim yapılan bağlarda, mayıs ve haziran aylarında etkili olan dolu üzüm rekoltesinde düşüşe yol açtı.

Mucur Ziraat Odası Başkanı Aydın Altınok, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen mayıs ve haziran aylarında yaşanan dolunun üzüm üreticisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Bağlardaki üretimlerde geçen yıla göre, yüzde 30 ila 50 düşüş olduğunu ifade eden Altınok, maliyetlerin de yüksek olması nedeniyle üreticilerin sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Kırşehir'in kaliteli pekmeziyle tanındığını vurgulayan Altınok, üzüm bağlarındaki bu olumsuzluğun pekmez üretimine de yansıyacağını kaydetti.

Üzümün fazla para etmemesi nedeniyle eski bağların yavaş yavaş kaybolmaya başladığını ifade eden Altınok, bu yıl üretimin düşmesine rağmen fiyatlarda bir yükseliş görülmediğini aktardı.

- Üretimde yüzde 50 düşüş

Üretici Ahmet Turgut da dolunun filiz zamanında fidanlara zarar vermesi nedeniyle zarar oluştuğunu, gelecek yılın da bundan etkilenebileceğini dile getirerek, "Dolu vurduğu zaman bir ya da iki yıl üzüm alamıyoruz. Filizlere zarar verdiğinde üzüm fidanları uzun süreli etkileniyor. Bu sene üzüm üretimimizde geçen yıla göre yarı yarıya verim düşüklüğü oldu. Bağımda bin 200 üzüm çubuğu var. Geçen yıl 12 ton civarında üzüm almıştık. Bu yıl yaklaşık 6 ton üzüm elde ettik" dedi.

Dolu zararı nedeniyle üretimde düşüş olmasına rağmen fiyatlarda herhangi bir artış olmadığını belirten Turgut, uzun zamandır üzümün bağda 30-50 kuruş arasında satıldığını söyledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.