Dolandırıcıların yeni hedefi akademisyenler oldu

Dolandırıcıların yeni hedefi akademisyenler oldu

Dolandırıcılar bu sefer de akademisyenleri hedef aldı. Bilimsel makalelerin yayınlandığı uluslararası internet sitelerinin kaynak kodlarını kopyalayan dolandırıcılar, Türk ve yabancı akademisyenleri tuzağa düşürdü.

Dolandırıcılar, gözlerini çeşitli internet mecralarına diktiler. Bugüne kadar internet üzerinden dolandırıcılık yapılan yüzlerce vaka meydana geldi. Yaşanan yeni bir olayda dolandırıcılar bu sefer, akademisyenleri 'bilimsel makale' vaadiyle hedef alarak 1 milyon TL'lik vurgun yaptı. Dolandırıcılar, emniyet güçleri tarafından yakalandı.

WEB SİTESİNİN KAYNAK KODLARINI KOPYALADILAR

Dolandırıcılar, bilim üzerine hizmet veren ve çeşitli bilimsel makalelerin yayınlamasını sağlayan uluslararası internet sitelerinin kaynak kodlarını kopyalayarak, sahte internet siteleri oluşturdu. Akademisyenlere ulaşarak da bu sahte internet siteleri üzerinde bilimsel makale yayınlayacaklarını söyleyen dolandırıcılar, çoğu akademisyen olan 50 civarında kişiyi tuzaklarına düşürdü. Düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla yakalanan kişilerin İran uyruklu oldukları anlaşıldı.

YÖNETİCİLER GÖZALTINA ALINDI

Dolandırıcılık şebekesinin yönetici konumunda olan Y.E., K.A., M.G. ve H.A. isimli 4 şüphelinin ikamet adresleri, iş yerleri ve üzerlerinde yapılan aramalarda 3.350 dolar (yaklaşık 26 bin TL), çok sayıda dijital materyal, çeşitli ülke konsoloslukları ve konsolosluk çalışanları üzerine düzenlenmiş sahte kaşeler ile sahte mühürler ve sahte bandroller ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre Van Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün operasyonu ile yakalanan şüpheliler gözaltına alındı. İlk ifadelerinden sonra mahkemeye sevk edilen dolandırıcıların alacakları cezalar, yargılama sürecinin sonunda belli olacak. Son olarak, dolandırılan mağdurlar arasında sadece Türk akademisyenlerin olmadığını, bazılarının yabancı olduklarının öğrenildiğini belirtelim.

KAYNAK: HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.