Doğum sırasının zekaya ve kişiliğe etkisi sanılandan daha az

Doğum sırasının zekaya ve kişiliğe etkisi sanılandan daha az

Doğum sırasının, zeka ve kişilik özelliklerinde sanılandan çok daha az etkili olduğu öne sürüldü.

Amerikalı bilim adamlarının 380 bine yakın lise öğrencisinin katılımıyla yaptığı araştırma, ilk doğan çocukların zeka seviyesinin, aileye sonradan katılan kardeşlerinden sadece bir puan yüksek olduğunu gösterdi.

Şimdiye kadar konuyla ilgili yapılan en kapsamlı çalışmanın istatistiki verilere dayandığına işaret eden bilim adamları, puan farkının "gözle görülemeyecek ya da hissedilemeyecek" kadar az olduğunu vurguladı.

Her ne kadar ilk çocukların daha dışa dönük, uysal, merhametli ve daha az endişeli olduğu saptansa da 0,02'lik farkın, "ilk göz ağrıları ve kardeşlerin" aile hayatı ya da işteki başarısını etkilemediği ortaya çıktı.

Bilim adamları, ailenin ekonomik durumuyla çocuk sayısının, zeka seviyesi ve kişilik üzerinde daha belirleyici olduğuna dikkati çekti. 

Sonuçları "Journal of Research in Personality" dergisinde yayımlanan araştırmada zengin ailelerin daha az çocuğa sahip olduğunu, ayrıca ilk çocuklara daha fazla kaynak sunulduğu örneği verildi.

Araştırmanın sonuçları "Journal of Research in Personality" dergisinde yayımlandı.

Daha önce yapılan birçok araştırmada ilk çocukların daha yüksek zeka seviyesine sahip,  iş hayatında daha başarılı, kardeşlerin ise daha neşeli ve yaratıcı olduğu öne sürülmüştü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.