Doğuda sigortacılık işlemlerinde 'terör teminatı' sıkıntısı yaşanıyor

Doğuda sigortacılık işlemlerinde 'terör teminatı' sıkıntısı yaşanıyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde iş makinelerinin PKK mensuplarınca yakılması nedeniyle, bu araçlara ilişkin sigorta poliçelerinde ‘terör teminatı’nın kapsam dışında tutulduğu bildirildi.

Son dönemde saldırılarını artıran terör örgütü PKK üyelerinin bölgede yol keserek, yol ve baraj yapımında kullanılan iş makinesi ile tırları ateşe vermesi nedeniyle işlerini zamanında tamamlayamayan firmaların zarar ettiği belirtiliyor.

Söz konusu firmalar, şimdi de araçlarının kaskosunu yaptırırken ‘terör teminatı’nın kapsam dışında tutulmasının sıkıntısını yaşıyor.

Diyarbakır Sigortacılar Derneği Başkanı Gaffur Türkay konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada sigorta şirketlerinin poliçelerinde, "deprem, yangın, sel, terör" gibi ek teminatlar gösterdiğini söyledi.

“Şirketler, olaylar nedeniyle terör sigortasını kaldırdı”

Bölgede son dönemde yaşanan saldırılar nedeniyle şirketlerin "terör" şartını devre dışı bıraktığını ve bu kapsamda ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını belirten Gaffur Türkay, "Şirketler, olaylar nedeniyle terör sigortasını kaldırdı. Terör olaylarında yakılmalarından dolayı, inşaat, yol, baraj, tarım çalışmalarında kullanılan iş makinelerine kesinlikle sigorta yapmıyorlar. Ayrıca bölgedeki iş yeri ve ev sigortalarında aynı sorun yaşanıyor" diye konuştu. 

“300 liraya yapılan sigorta, bin lira civarına çıktı”

Bu durumun bölgeye çok büyük zararının olduğunu ifade eden Türkay, “Bölgede iş yapma potansiyeli düşüyor. Birçok kesim bundan mağduriyet yaşıyor. Ayrıca son 2, 3 aydır zorunlu trafik sigortalarında da olaylar gerekçe gösterilerek, müthiş fiyat artışı yapıldı. 300 liraya yapılan sigorta, bin lira civarına çıktı. Olaylar nedeniyle zaten bölge insanı büyük sorunlar yaşadı. Şimdi de böyle bir sıkıntı yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

"Terörle ilgili sigorta dahi yapmıyorlar"

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy da Çözüm Süreci'nin yaşandığı dönemde bölgenin adeta şantiyeye döndüğünü dile getirerek, "Ancak sürecin bitmesinin ardından terör örgütü mensupları iş makinelerini yaktı. Zaten risk nedeniyle kasko yaptırırken batıya kıyasla 5 katı para ödüyorduk. Şimdi şirketler, terörle ilgili sigorta dahi yapmıyor. Şirketler, terör maddesini sözleşmeye koymuyor" şeklinde konuştu.

“Terör maddesi hariç sigorta yaparız”

Şu an bölgede iş makinesi satın alan firmaların sigorta yaptıramadığını belirten Azboy, şunları kaydetti:

"Şirketler sebep olarak 'Her gün sizin oralarda iş makineleri yakılıyor. Terör maddesi hariç sigorta yaparız' diyor. Sigorta firmalarına zaten fazla para ödüyorduk. Dükkan açmak isteyenler için de aynı sıkıntı var. Örneğin bir beyaz eşya dükkânı açmak istiyorsun. Sigorta yaptıracaksın. Yangın, sel, doğal afeti kabul ediyorlar ama terör sigortası yapmıyorlar."

Bu sorunlarının çözülmesini isteyen Azboy, "Bölgedeki bu ateşin artık söndürülmesi lazım. Çözüm, barış gelsin. Devletten sigorta konusunda pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Daha düşük fiyatlarla sigorta yapabilmeliyiz. Yoksa araç alamıyoruz. Şu an eski durumumuzdan çok gerideyiz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.