Doğu Türkistanlı bir âlim daha Çin'in toplama kamplarında şehid edildi

Doğu Türkistanlı bir âlim daha Çin'in toplama kamplarında şehid edildi

Milyonlarca Uygur Müslümanın tutulduğu toplama kamplarında bulunan alim Mehmet Emincan Yunus Damollam şehid oldu.

Komünist Çin hükümeti, kurduğu insanlık dışı toplama kamplarında binlerce Uygur Müslümanı tutmaya devam ediyor.

Her gün yeni vefat haberlerinin alındığı kamplarda bu kez Doğu Türkistan'ın önemli isimlerinden olan âlim Mehmet Emincan Yunus Damollam (56) tutulduğu toplama kampında şehid oldu.

Daha önceden bir aç gez tutuklanıp serbest bırakılan ve en son 3 Şubat 2016'da tutuklanıp toplama kampına gönderilen Doğu Türkistanlı İslam alimi Mehmet Emincan Yunus Damollam'dan acı haber geldi.

Doğu Türkistan halkının inançlarını korumaları için büyük hizmetlere imza atan ve toplumun saygısını kazanan büyük alim Damollam, 2016 yılının Kasım ayında Çin güçlerince tutuklanıp toplama kampına götürülmüştü. Damollam'ın şehadet haberini Kanada'da yaşayan oğlu duyurdu.

Mehmet Emincan Yunus Damollam, Doğu Türkistan'da İslami Bilimler alanında yaptığı çalışmalarla bilinen bir isimdi. 2014 yılının Kasım ayında Gulca'da tutuklanan Damollam, 25 Ekim 2015'de serbest bırakılmış, 3 Şubat 2016'da Hoten vilayetinin Guma ilçesindeki evi Çin güçleri tarafından basılarak gözaltına alınıp götürülmüş ve uzun bir süre kendisinden haber alınamamıştı.

Çin'in "meslek edindirme kursu" dediği ancak gerçekte işkence yeri olan toplama kamplarında 3 milyondan fazla Doğu Türkistanlının haksız yere tutulduğu ifade ediliyor.

İnsanların çeşitli baskı ve işkenceye maruz kaldığı kamplarda, doktor ve profesör unvanı taşıyan Abdulkadir Celalettin ile Yalkun Rozi gibi 365 Uygur Müslümanın tutulduğu belirtiliyor.

Çin, 2018 yılında da büyük âlimlerden Muhammed Salih Hacim, Abdülhamit Damollam, Abdulahad Berat Mahdum, Abdülkerim Abduweli (Kerem Kari) gibi âlimleri toplama kampında şehid etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum