Doğu Türkistanlı âlim için gıyabi cenaze namazı kılındı

Doğu Türkistanlı âlim için gıyabi cenaze namazı kılındı

​Doğu Türkistan’ın en büyük âlimlerinden olan Nur Muhammed Tohti için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Komünist Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da yaptığı zulümler artarak devam ediyor. 70 yıldır devam eden baskı, sindirme ve asimilasyon uygulamaları, son yıllarda inşa edilen toplama kamplarıyla zirveye çıktı.

Çin hükümeti sözde meslek edindirme adıyla Müslüman Uygur halkını dinlerinden döndürmek için bin bir türlü oyuna başvuruyor. Doğu Türkistan’da bilinen kanaat önderleri ve âlimleri şehit etmekten çekinmeyen Komünist hükümet, neredeyse her gün birilerinin ölümüne sebep oluyor.

Yakın zamanda bulunduğun toplama kamplarındaki zor şartlar altında hayatını kaybeden Türkistan’ın en büyük âlimlerinden olan Nur Muhammed Tohti için Fatih’te cuma namazına müteakiben gıyabi cenaze namazı kılındı.

Gıyabi cenaze namazına Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Celal Erbay tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazının ardından konuşan Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan “Doğu Türkistan’da büyük bir alimimiz şehit oldu. Âlimin ölümü âlemin ölümüdür.” dedi. 11 sene içerisinde yaklaşık 10 âlim ve aydınlarının şehit olduğunu ve kayıplarının yalnızca bunlardan ibaret olmadığını söyleyen Oğuzhan, her gün yüzlerce insanın katledildiğini, işkence gördüğünü ve şehid edildiğini ifade etti.

"Cenazesini ailesine elleri ve ayakları kelepçeli bir şekilde verdi"

Oğuzhan, “Türkiye’de yaklaşık 50 bin Doğu Türkistanlı var. Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde de yaklaşık 3 milyon Doğu Türkistanlı muhacir yaşamaktadır. Bunların hepsinin her gün ailesinden birisinin vefat ettiğini ya da şehit edildiği haberi geliyor. Ama biz herkes için bu şekilde kameralar önünde gıyabi cenaze namazlarını kılamıyoruz. İçimiz kan ağlıyor. Ancak Doğu Türkistan’ın esarete geçtiği zamanda doğan Edebiyatçı-Yazar Nur Muhammed Tohti, erken yaşlarda eli kalem tuttuğu andan itibaren Doğu Türkistan halkının milli değerlerini, hak hukukunu korumak için yazdığı eserleriyle tanınıyordu. Çin, 70 yaşındaki bu şahsı zindanlarda şehit etti. Cenazesini ailesine elleri ve ayakları kelepçeli bir şekilde verdi. Çin’de hala kamplarda tutulan yüzlerce akademisyen, profesör, alim işadamları gibi her kesimden değerli şahıs bu akıbeti beklemektedirler. Doğu Türkistan’da mücadelemiz yaklaşık iki asırdır devam ediyor. Ancak son 70 senedir Çin Komunist Partisinin işgali ile çeşitli şekillerde Doğu Türkistanı yıkmaya çalıştı. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu kamplarda her aileden insan tutulmaktadır. Çin sürekli yaptığı zulmü gizlemeye çalışmaktadır. Yurtduşundaki kalemşörleriyle mücadelemizi örtpas etmeye çalışmaktadır.

"Doğu Türkistan’daki zulüm 70 yıldır devam ediyor"

BBP Başkanı Mustafa Destici ise yaptığı konuşmada “Bugün Doğu Türkistan’ın sembol isimlerinden olan Nur Muhammed Tohti hocamızın gıyabi cenaze namazını kılmak için toplandık. Öncelikle kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. Onu haksız bir şekilde gözaltına alarak toplama kamplarında ağır şartlara mahkûm eden ve ölüme terk eden Çin hükümetini bir kez daha lanetliyorum. Doğu Türkistan’daki zulüm 70 yıldır devam ediyor. Uygur kardeşlerimiz canlarını, mallarını topraklarını verdiler ama inançlarını, fikirlerini ve vatanlarını teslim etmediler. Sorumluluğumuz sadece Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın sorumluluğu değildir. Doğu Türkistan’dan Balkan'lara, Kafkaslardan Filistin'e, Gazze’ye, Afrika’ya Cebeli Tarık’dan, Diyarbakır’a kadar tüm dindaşlarımızın, tüm mazlumların sorumluluğunu taşıyoruz. Onun için zulme karşı durmaya ve zalimlerle mücadele etmeye devam edeceğiz. Her daim mazlumların yanında duracağız.

Nizamettin Aşkın-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.